Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Vlog: Schoffelen, hoe moet dat eigenlijk?

Vlog: Schoffelen, hoe moet dat eigenlijk?

In deze vlog laat Taco zien hoe je het beste kunt schoffelen.
Met schoffelen begin je het beste op tijd. Het is veel eenvoudiger om onkruiden in een klein stadium weg te krijgen, dan wanneer ze pollen vormen of al in bloei schieten. Er zijn veel verschillende schoffels, maar routine is belangrijker dan merk of model.

Recept: Courgette smoothie met aardbei

Recept: Courgette smoothie met aardbei

In het courgette-hoogseizoen kan de oogst overweldigend zijn. Naast courgettesoep kun je deze groente ook verwerken in zoete en hartige cake en je kunt ze inmaken als komkommers of er jam van koken. Als je het echt niet meer weet, maak dan eens courgette-ijs of deze lekkere smoothie!

Olijfkomkommer zaaien

Olijfkomkommer zaaien

Je kunt op een vrij eenvoudige wijze de oppervlakte van je moestuin groter maken door de hoogte in te gaan. En als het even kan, zaai je een makkelijke, grappige, zorgeloze groeier met een mooie sierwaarde. Een plant die perfect bij dit indrukwekkende verlanglijstje past, is de olijfkomkommer!

Vlog: De aardbeien en bieten kunnen naar buiten

Vlog: De aardbeien en bieten kunnen naar buiten

In deze vlog gaan de aardbeien en bieten naar buiten.
De bieten worden als clusters uitgeplant, en moeten eerst nog een beetje gedund worden.
De aardbeien worden geplant in een brandschoon bedje. De aarde was afgelopen maanden bedekt met karton en komt daar prachtig onder vandaan.

Moestuintips van Floor: Moestuin starten

Moestuintips van Floor: Moestuin starten

Is het altijd al een droom geweest om een moestuin te starten? Groot of klein, dat maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, is de periode waarin je begint. Nu (maart/april) is de juiste periode. Bedden kunnen voorbereid worden, er kan binnen al wat worden voorgezaaid en je kunt zelfs al buiten in de volle grond aan de slag. Voordat je zomaar begint, geef ik je wat makkelijke tips die je een handje kunnen helpen met het maken van een plan, zodat jij dit jaar ook uit eigen tuin kunt eten.

Zaaien en zaden

Zaaien en zaden

Joepie, we kunnen weer zaaien voor het nieuwe seizoen. Maar hoe zit dat eigenlijk allemaal met die zaden? Hoe diep moet je zaaien, wat is de zaaiafstand en hoeveel water hebben ze nodig?

Taco’s Stadsmoestuin: Maart en April

Taco’s Stadsmoestuin: Maart en April

We kunnen nu heel wat zaaien: raapstelen, radijs, rucola, tuinkers, meiraapjes, snijbiet, wortelen, spinazie en rode biet direct op hun plek en spruitkool op een zaaibedje om later uit te planten, kapucijners, doperwten en peultjes.
Heerlijk, we kunnen weer aan de slag.

Wedstrijd: Droom je Moestuin

Wedstrijd: Droom je Moestuin

WEDSTRIJD – Droom je Moestuin
Knutsel je eigen droommoestuin en maak kans op een zadenpakket t.w.v. € 50,00 (te besteden bij Vreeken’s zaden of De Nieuwe Tuin)

Groene Portretten: Daslook

Groene Portretten: Daslook

De overheerlijke daslook kun je vrij makkelijk in je eigen tuin kweken en zelfs in potten en bakken op een balkon! Er zijn zowel zaadjes als bolletjes en plantjes verkrijgbaar. Voor zaaien moet je echter een lange adem hebben, de zaadjes ontkiemen namelijk bijzonder traag.

Moestuin voor kinderen: De aanleg

Moestuin voor kinderen: De aanleg

Leg een moestuintje aan voor je kinderen. Dat is niet alleen leuk maar ook erg leerzaam. De kinderen leren spelenderwijs zaaien en planten, proeven en ruiken. Wat zullen ze trots zijn op hun oogst. Misschien gaan ze zelfs wel groenten eten waar ze eerst niets van moesten hebben. Er is namelijk niets zo smakelijk als een gewas dat je zelf hebt gekweekt.