fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Stadstuinieren abonnement

Stadstuinieren abonnement

Tip: Voor slechts € 19,95 krijg je vier keer per jaar STADSTUINIEREN op je mat. Ook leuk om cadeau te geven! 100 pagina’s boordevol tips, trucs en tuingeluk. Voor balkon, dakterras en moestuin.

Paprika kweken

Paprika kweken

Paprika’s zijn makkelijker te kweken dan tomaten. Zet je planten gewoon op een zonnige plaats in de tuin, of in een pot op een warme plek op je balkon of terras voor het beste resultaat.
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten. 

Passie voor Pompoenen

Passie voor Pompoenen

Pompoenen zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Maar kweker Sander Sanders is er al zo’n veertig jaar intensief mee bezig. Meer dan honderd verschillende soorten zijn er ieder jaar op zijn boerderij te bezichtigen, naast de bijzondere exotische gewassen die er ook gretig aftrek vinden. Stadstuinieren kreeg een rondleiding op de kwekerij.

De daktuin van PAKT

De daktuin van PAKT

In de wijk waar eerst een groot bouwbedrijf en een militair hospitaal stonden, groeien nu groenten en fruit, scharrelen kippen en zoemen bijen. Op een mooie lentedag bezoek ik de daktuin van PAKT. Adje van Oekelen, een van de drie ondernemers en initiatiefnemers, laat mij vol trots de eerste spinazie zien en vertelt over alle plannen die ze hebben op deze unieke daktuin in Antwerpen-Berchem.

Huitlacoche

Huitlacoche

Je kweekt lekkere suikermaïs en alles groeit lekker. Maar dan plots, midden in de zomer ontdek je iets vreemds. Gekke grijze gezwellen op de jonge kolven en op de stengels. Je zou van minder schrikken! Wat is dat? Bedreigt een geheimzinnige schimmel jouw heerlijke maïsoogst?

Moestuintips van Floor Korte: Oogsttips

Moestuintips van Floor Korte: Oogsttips

De dagen worden korter, er komt meer regen aan en de temperatuur daalt, maar het is nog niet voorbij. In deze tijd is er gewoon nog lekker te oogsten uit de moestuin. Houd de planten waar vruchten aan hangen dus goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze overrijp, zijn de beestjes er mee vandoor of zijn ze opengespat door de hoeveelheid vocht.

Aanleg eetbare tuin – Vlog

Aanleg eetbare tuin – Vlog

Wil je ook een eetbare tuin aanleggen? In deze vlog wordt een doodgewone achtertuin (vol zevenblad) omgetoverd tot een gezellige leeftuin met ruimte voor groenten, (klein)fruit en kruiden.

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Bieten horen wat mij betreft in de groente top 5 voor beginners. Dé superfood van de moestuin, want ze doen het eigenlijk ieder jaar goed. Het enige dat je hoeft te doen, is een zonnig plekje uitzoeken en zaaien. Vanaf april zaai je direct in de tuin en in juli oogst je de eerste bietjes.

Mexicaanse smaken in de moestuin

Mexicaanse smaken in de moestuin

Soms vraag ik me af hoe het zou zijn om in een ander klimaat te leven. Bijvoorbeeld in een land als Mexico, waar de zon (bijna) altijd schijnt, waar het elke dag warm is en waar tuinen als gevolg uitbundig en kleurrijk zijn. Ik houd bovendien erg van de pittige smaken uit de Mexicaanse keuken en gerechten als chili en burrito’s staan bij ons regelmatig op het menu. Vorig jaar besloot ik daarom een stukje Mexico naar mijn moestuin te halen.

Recept: Parkpesto

Recept: Parkpesto

Het hele jaar door zijn er wilde planten te vinden waarmee een pesto te maken is. Je kunt eindeloos variëren door verschillende soorten planten, noten, kazen en oliën te gebruiken. De van oorsprong Italiaanse pestosaus bestaat uit olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten. De ingrediënten worden in een vijzel fijngemalen. Vandaar de naam ‘pesto’; dit betekent namelijk ‘gestampt’.

Groene oase midden in de stad

Groene oase midden in de stad

Matthias Leunckens is een groene jongen uit Borgerhout. Maar zoals in elke stad is de mogelijkheid tot veel groen beperkt. Daarom koos hij in 2015 voor een geveltuin die zijn volledige gevel bedekt. Daarbovenop heeft hij ook nog eens een groendak met een oogverblindend tafereel tot gevolg.