fbpx

Stadstuinieren

Stadstuinieren; het leukste tijdschrift over het kweken van je eigen groente, fruit en kruiden. Praktische tips voor de beginnende urban gardener en inspirerende artikelen voor de doorgewinterde stadslandbouwer.

Goudsbloem zaaien en kweken

Goudsbloem zaaien en kweken

De goudsbloem vrolijkt met zijn uitbundige kleuren elke tuin op. In de kruidentuin past hij perfect vanwege zijn toepassingen in allerlei huismiddeltjes. In de moestuin is de plant geschikt voor algemene grondverbetering en inzetbaar in de combinatieteelt. En vanwege zijn enorme diversiteit in kleur mag hij ook in een siertuin niet ontbreken.

Venkel zaaien en oogsten

Venkel zaaien en oogsten

Venkel zaai je laat in het seizoen, aan het einde van de lente. Je kunt het prima na de oogst van de radijsjes of raapsteeltjes, op dezelfde plek zaaien. Als je venkel eerder zaait, dan is de kans op doorschieten erg groot. Dat betekent dat er geen knol ontstaat, maar dat de plant bloeit. Dat is op zich niet erg. Want na de bloei kun je de zaden gebruiken voor thee en als smaakmaker in sauzen. Je kunt speciale variëteiten kopen die je wel vroeg kunt zaaien en die niet snel doorschieten.

Vijgen oogsten

Vijgen oogsten

Vijgen oogst je wanneer ze helemaal zacht aanvoelen en bij het aanraken van de struik loslaten. Dagelijks even controleren is dus belangrijk.

Chilipepers kweken – mei

Chilipepers kweken – mei

In totaal heb ik 16 soorten pepers binnen opgekweekt. Het is zo’n beetje het hele spectrum van mild (Jalapenõ, Aji Panca) tot superheet (Carolina Reaper). Het opkweken gebeurt eerst met een LED kweeklamp. Als de zaailingen groot genoeg zijn komen ze in de serre te staan, waar behoorlijk veel lichtinval is.

Rondje moestuin – half april

Rondje moestuin – half april

Er is half april nog niet zo veel te zien in de moestuin, maar toch is er er al veel gedaan en gezaaid. Als het de komende weken een paar keer regent, verandert de nu nog kale moestuin in een zee van groen(ten). Nu benut ik de droogte nog even om te wieden en de wortelonkruiden te bestrijden.

Wildplukken: korenbloem

Wildplukken: korenbloem

Wist je dat je ook heel makkelijk korenbloemen kunt zaaien in je eigen tuin? Ik zaai ze vooral in de herfst wanneer de slakken op hun retour zijn. De jonge planten overwinteren en vormen zo de eerste golf van zomerbloeiers.

Plaagdieren in je tuin

Plaagdieren in je tuin

Als je rozen onder de bladluis zitten, kan dat heel lelijk zijn. Of ook heel vervelend: rupsen die de kool in je groentetuin opvreten. Suze Peters is juist gefascineerd door al de beestjes die in haar moestuin wonen. Ze schreef er het Plaagdierboek over. “Breng balans in je tuin en laat het gif staan.”

Vegetarische zomerlunch met eetbare bloemen

Vegetarische zomerlunch met eetbare bloemen

Verrassend, fleurig, onverwacht, exclusief en feestelijk. Eetbare bloemen serveren op de soep, salade en borrelhapje maakt iedereen vrolijk. Serveer daarom deze zomer eens een bloemenlunch voor je familie en vrienden. Je scoort er gegarandeerd applaus mee.

Maanzaad papaver kweken en oogsten

Maanzaad papaver kweken en oogsten

Maanzaad papavers zijn mooie en makkelijke tuinplanten. Wanneer je ze eenmaal in de tuin hebt, komen ze elk jaar spontaan uitgezaaid wel ergens tevoorschijn. De papavers bloeien vrij kort, maar ook de rijpende en drogende bollen vol zaad zijn erg decoratief. Met maanzaad papavers in je tuin oogst elk jaar je eigen superfood.