Dit is het seizoen om jezelf en je planten warm te houden, terug te kijken op het afgelopen jaar, om plannen te maken en te dromen over je toekomstige tuin. De winter is een rustig seizoen. Geen ophef over ontkiemende zaadjes, uitplanten en eindeloze plukken onkruid. Er is meer tijd om aan het tuin-huishouden en de grote schoonmaak te besteden. Deze minder spannende klusjes zorgen ervoor dat je in de lente goed voorbereid in de startblokken staat voordat het circus weer begint. Genoeg te doen, dus aan de slag tijdens de wintermaanden!
Aan de slag tijdens de wintermaanden
- Doe een pH-bodemtest, en pas de samenstelling aan, indien nodig
- Bestaat de bodem voornamelijk uit klei of zand, dan is het noodzakelijk dit aan te passen
- Spit de bodem om indien nodig, of probeer een ‘spitloze methode’
- Verwijder stenen en onkruid
- Breek grotere klompen aarde uit elkaar
- Voeg compost, meststof en mulch toe
Bereid je groeiplekken voor
Nadat je je tuin grondig hebt geanalyseerd met betrekking tot de hoeveelheid zonlicht en wind, is het tijd om de groeiplekken voor te bereiden.
Andere manieren van spitten
Jarenlang was de tuiniertip voor het klaarmaken van de grond voor nieuwe platen het rigoreuze omspitten. Dit is een klein klusje voor boeren met een tractor, maar gek genoeg kiezen veel stadstuiniers met schep en vork ook voor deze methode. Gelukkig zijn er andere opties die een stuk beter zijn voor de rug.
De Lasagne-methode
Hierbij bouw je langzaam de grond op in vele lagen, te beginnen met nat krantenpapier, zaadvrije groentecompost, zoals keuken- en snoeiafval, etc. Vervolgens voeg je nog 3 tot 5 lagen toe, waarbij je afwisselt tussen compost en verse mest. Je eindigt met een laatste laag natte mulch, bijvoorbeeld stro.
Voordelen:
- Graven is niet nodig
- Gunstige langetermijnresultaten
- Bevordert de aanwezigheid van wormen en heeft een ingebouwde compostfunctie
- Weinig onderhoud als de lasagne klaar is
- Verbetert de bestaande grond
- Verbetert waterefficiëntie, is biologisch en natuurlijk
Nadelen:
- Materialen moeten verzameld worden
- Langzaam proces en duurt een paar maanden voordat de lasagne klaar is om beplant te worden
De sleutelgattuin
Dit is een erg interessante en ongewone tuiniermethode die door de Send A Cow-stichting in Afrika populair is geworden. Deze methode bestaat feitelijk uit een vrijwel ronde tuin met een open compostkuil of -mand in het midden. Kan met een stenen rand ook opgehoogd worden. Keukenafval, etc. wordt direct aan de compostkuil toegevoegd, die de tuin direct voedt en wormen aantrekt. Hierdoor hoef je geen compost meer door je tuin te verplaatsen. Grijs water kan ook in de kuil worden gegoten.
Voordelen:
- Makkelijk en weinig onderhoud zodra het opzetten klaar is
- Biologische en langetermijnoplossing
Nadelen:
- Je zult eerst de boel goed op moeten zetten en wellicht extra aarde en/of compost toe moeten voegen om de benodigde hoogte te bereiken
Grote winterschoonmaak
Binnen
De binnenklusjes geven je een goed excuus om lekker warm te blijven. Verwijder met een heet sopje alle roest van je tuingereedschap, zoals handgereedschap, schepjes, snoeischaren, etc. Olie ze vervolgens goed in, ook de houten onderdelen, zoals handvaten. Maak lege plantenpotten, labelplaatjes, etc. goed schoon. Als je een kas hebt is dit het perfecte moment om deze goed onder handen te nemen. Lap de ruiten, verwijder dode of overgebleven planten en verdelg indien nodig alle ongedierte.
Buiten:
Zodra de meerderheid van de zomergewassen geoogst is, is het tijd om de groeibedden en borders op te ruimen. Verwijder al het onkruid en de overgebleven eenjarige planten die je niet meer nodig hebt. Verwijder ook dode koolbladeren om te voorkomen dat ongedierte en ziektes bij je komen overwinteren. Haal alle bamboepalen en plantensteunen (bijvoorbeeld gebruikt voor klimbonen) weg, maak ze grondig schoon met een heet sopje en sla ze op totdat je ze weer nodig hebt. Zodra alles weer netjes en overzichtelijk is kun je de groeiplekken voor het volgende seizoen voorbereiden. Als je tuin gevoelig is voor onkruid, dan kun je een tijdelijke barrière neerleggen, bijvoorbeeld worteldoek, karton of gewoon een dikke laag mulch op plekken met open grond.
Verwijderen van roest
Als hardnekkig roest er niet met zeep afkomt, dan kun je de roest verwijderen door deze met pure witte wijnazijn in te spuiten en dit een paar uur in te laten weken. Daarna kun je de roest afschrobben en het gereedschap afspoelen. Bedek het gereedschap vervolgens 5 minuten met zuiveringszout en spoel opnieuw af.
Ook nu te doen
- Bescherm de planten tegen vorst (vooral de potplanten)
- Maak een tuinplan voor het komende jaar
- Bestel de zaden en zorg ervoor dat je genoeg labels, potjes, etc. in voorraad hebt
- Controleer de opgeslagen oogst, zoals aardappelen, appels, etc. op tekenen van rot
- Zorg ervoor dat de vogels water en voedsel hebben
- Forceer rabarberplanten voor een vroege, zoete en malse oogst
Meer inspiratie:
Potten winterklaar maken
Winterkabouters maken
Wildplukken: Winterlekkernijen
Taco’s moestuin: november en december
De moestuin begin december – onkruiden en onderkruipsels
Stadstuinieren: 2017 – 04 | Stadstuinieren