Aardappelziekte: de redding! - Stadstuinieren
Moestuin

Aardappelziekte: de redding!

Tegen het einde van de zomer zal er meer regen gaan vallen. Dit nattere weer gaat vaak samen met de gevreesde Fytoftora (aardappelziekte). Dit is een schimmelachtig organisme (verspreidt zich via sporen in de lucht) dat er voor zorgt dat bladeren en vruchten van aardappels- en tomatenplanten gaan rotten.

Aardappelziekte bestrijden

Het is erg belangrijk om de bladeren of vruchten te verwijderen zo gauw je ziet dat ze aangetast zijn. De ziekte kan zich erg vlug verspreiden en kan dan een langetermijnprobleem worden. Vrees niet, als Fytoftora zich manifesteert is het nog steeds mogelijk een goede oogst over te houden.

  1. Aangetaste bladeren of vruchten moeten verwijderd en verbrand, weggegooid, of begraven worden (min 45 cm diep). Gooi ze nooit op de composthoop! Door ze op tijd te verwijderen is het mogelijk om verspreiding naar de knollen te voorkomen.
  2. Laat de knollen ongestoord 2-3 weken in de grond om overgebleven sporen te doden. Zo worden de aardappels niet geïnfecteerd wanneer je ze rooit.
  3. Gebruik deze aardappelen zo snel mogelijk. Er is een kans dat ze niet lang te bewaren zijn.
  4. Vernietig alle in de grond gebleven aardappelen en al het restafval van de opslag nog vóór de volgende zomer.

Hadige tip: Slaat Fytoftora op je tomatenplant toe, verwijder dan alle aangetaste delen. Blijft het zich verspreiden? Dan is het mogelijk dat je je tomaten al met oogsten wanneer ze nog groen zijn. Laat ze binnenshuis rijpen of gebruik ze als groene tomaten.

Meer inspiratie:

Chutney van groene tomaten
Aardappelen oogsten
Heet vriend en vijand welkom in je moestuin
Mislukte aardappeloogst

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Online los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-05

logo
Sluiten
close