Boerenkool en Palmkool - zaaien en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Boerenkool en Palmkool – zaaien en oogsten

Het is winter en de tuin raakt steeds leger. Bijna alles is geoogst en gegeten, maar “bijna alles” is natuurlijk niet alles. Bij mij in de moestuin staat er nog boerenkool en palmkool, ook wel cavolo nero genoemd. Ik vind het hele mooie, grote, diepgroene planten en ze zijn ook nog eens lekker en gezond. Iedereen weet vast wel hoe de bladeren eruit zien als je ze koopt in de winkel, maar weet jij hoe boerenkool precies groeit?

“Boerenkool bevat  veel voedingstoffen en nauwelijks calorieën. Het is dus echt een topper voor in de winterkeuken”

Boerenkool kweken en oogsten

Boerenkool zaaien

Je zaait boerenkool meteen in de volle grond en dit doe je tussen eind april en eind juli. Deze plant kun je heel goed zaaien op de plek waar je net de doperwtjes hebt weggehaald in de maand juli.
Zaai de boerenkool in rijen en houd voldoende afstand. De planten kunnen namelijk enorm groot worden. Houd een onderlinge afstand van ca. 65 cm aan. Mocht je er nog een rij naast willen zaaien, houd dan een afstand aan van 50 cm.
Zaai de boerenkool op een plek waar de zon komt, maar ook een plek met halfschaduw kan de boerenkool goed hebben. Houd een zaaidiepte aan van 0.5 – 1 cm.
Boerenkool kiemt niet bij hele warme temperaturen, dus zaai echt pas als het tussen de 10 en 15 graden is. Na ca. 1 tot 2 weken zie je de groene sprietjes boven komen.

Boerenkool oogsten

Na ongeveer 130 dagen is de boerenkool te oogsten. Het is heel belangrijk dat de vorst er overheen is geweest. Veel groenten overleven een nachtje vorst echt niet, maar de boerenkool juist wel. De plant is winterhard en kan prima tot januari/februari in de moestuin blijven staan. Oogst dus enkel de bladeren die je nodig hebt en laat de rest gewoon aan de plant zitten.

Boerenkool bevat erg veel voedingstoffen en nauwelijks calorieën. Het is dus echt een topper voor in de winterkeuken.

boerenkool en palmkool

Palmkool kweken en oogsten

Palmkool zaaien

Start met zaaien in de volle grond van maart tot mei of van september tot oktober. Palmkool is een boerenkoolsoort, maar juist een soort die eerder gezaaid kan worden. De palmkool ontkiemt het best bij een temperatuur van 15 tot 18 graden. Zaai de zaadjes op een diepte van ca. 1 cm en dek af met grond. Het zijn echte donkerkiemers, dus zorg dat de zaden goed bedekt blijven met grond.
Na ongeveer 7 tot 14 dagen zie je de mooie, groene sprietjes boven komen. Als je meerdere zaadjes op één plek hebt gezaaid hebt, vergeet dan niet uit te dunnen. Je haalt heel eenvoudig de overtollige sprietjes weg en laat op iedere plek, met ca. 45 cm tussenruimte, één sprietje staan. Dit wordt uiteindelijk de palmkool.
Zaai de palmkool op een plek waar veel zon komt. Palmkool houdt echt van warmte.

Zorg ervoor dat je een insectengaasje over de plantjes heen plaatst. Doe je dit niet, dan zul je zien dat de plant snel last krijgt van rupsen. De aanwezigheid van rupsen is natuurlijk niet erg, want je helpt de vlinders een handje, maar mocht je zelf ook palmkool willen eten, dan zou ik de planten van tevoren afdekken.

Palmkool oogsten

De naam “palm”kool heeft hij te danken aan het feit dat deze plant groeit als een soort palm. Je oogst de bladeren door ze van de steel te breken na ca. 100 dagen. Hierna groeit de plant gewoon verder en maakt hij nieuwe bladeren aan. Je eet enkel het blad en niet de nerf. Snijd deze er dus tussenuit. Die nerf is namelijk erg hard en taai van smaak.

Palmkool is een tweejarige plant. De plant zal in het eerste jaar heel veel blad aanmaken en dit kun je dan oogsten. In het tweede jaar maakt hij enkel bloemen aan. Je kunt de plant weghalen en het jaar erop weer nieuwe palmkool zaaien, maar het is ook mooi om een aantal planten te laten staan zodat je het jaar erna heel veel beestjes helpt in de tuin.

Op zoek naar een moestuin agenda?

Floor Korte: Een jaar in de moestuin


Meer inspiratie

Groene Portretten: Savooiekool
Boerenkool, palmkool en spruiten – Oogsten en toppen
Groene geheimen: Oneindige boerenkool
Recept met Cavolo Nero
Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte

logo
Sluiten
close