Willam van den Brink dacht er al wat langer over om meer met groenteteelt te gaan doen. Met een huis en een gezin kan je niet zo eenvoudig het roer helemaal omgooien, en dat bleek ook helemaal niet te hoeven. Hij begon gewoon met een kraampje voor het huis waarin hij op zaterdagochtend een deel van zijn oogst aanbood. Zo is de Groenteplaats ontstaan!
“William liet zich niet tegenhouden door beperkingen en begon met een kraampje voor het huis”
Sommige mensen met een volkstuin, denken er weleens over om de oogst die voor henzelf te veel is te verkopen. Vaak gaat het dan vooral over plotseling heel veel courgettes, of een overvloed aan pruimen of walnoten. Deze belanden dan in een kratje met een bordje bij het tuinhek, met of zonder een potje voor losgeld. (Afgelopen zomer kocht ik trouwens een keer pruimen langs de weg waar zelfs een QR-code naast stond, zodat iedereen eenvoudig kon afrekenen.) Andere mensen dromen van een stadslandbouwbedrijf, maar durven de stap niet aan of blijven steken in onzekerheden over land, vergunningen, inkomen en woonruimte in de buurt van de grond. Een enkeling begint gewoon en kijkt hoever hij komt, naast z’n werk en vanuit een huis in een woonwijk.
Zo’n enkeling is William van den Brink, 36 jaar oud en met zijn vrouw en drie dochters wonend in Hoevelaken, bekend van ‘knooppunt ’ Hoevelaken, vlakbij Amersfoort. Hij heeft een fulltimebaan, maar dacht er al wat langer over om meer met groenteteelt te gaan doen. Met een huis en een gezin kan je niet zo eenvoudig het roer helemaal omgooien, en dat bleek ook helemaal niet te hoeven. Hij liet zich niet tegenhouden door beperkingen en begon met een kraampje voor het huis waarin hij op zaterdagochtend een deel van de oogst aanbood.
Die oogst komt van zo’n 200 m2 oppervlak, die vrij intensief beteelde wordt. Het werk gebeurde op vrijdagavond en zaterdag. Dit liep zo goed en leverde zoveel positiviteit op, dat hij het jaar daarna ook wekelijkse groentetassen kon leveren aan een aantal gezinnen. Hij combineert het tuinwerk nog steeds met zijn baan, maar kan ‘s zomers wat schuiven met z’n uren zodat hij, naast vier lange dagen, de vrijdag ‘vrij’ heeft voor het tuinwerk.
Recht voor zijn raap
William begon met 20 verschillende soorten groente, zodat hij van alles voldoende kon telen én het plannen in de vingers te krijgen. In zijn tuin vinden we geen vergeten groenten of onbekende en bijzondere gewasjes. Met zijn focus op een efficiënt gebruik van grond en arbeid, teelt hij simpelweg wat de meeste mensen in de buurt graag eten. Een seizoen later kon hij 10 extra groenten toegevoegen om meer diversiteit te kunnen aanbieden. Hij teelt inmiddels: kropsla, ijsbergsla, slamix, andijvie, rucola, spinazie, snijbiet, bosui, radijsjes, rode bieten, wortelen, bleekselderij, prei, paksoi, knolselderij, raapstelen, boerenkool, bloemkool, broccoli, spitskool, sperzieboontjes, snijbonen, peultjes, courgette, komkommer, cherry tomaatjes, paprika, pompoen. aardappelen, uien, knoflook, koolrabi en meiraap.
Effectief tuinieren
Vanwege de komst van een derde kindje in het gezin, heeft hij afgelopen seizoen geen abonnementen geleverd maar alle extra oogst via het kraampje aan huis verkocht. Ook voor de gezinsuitbreiding al legde William zich, vanwege de beperkte beschikbare tijd, helemaal toe op effectief tuinieren. Omdat hij het afgelopen seizoen minder aan het oogsten, spoelen en verpakken was, bleef er tijd over voor een website, moestuinvlogs en de voorbereidingen voor een moestuincursus. William beschrijft zijn daar favoriete gereedschappen, de slimste systeempjes en de meest effectieve teeltmethoden voor moestuiniers die zich verder willen ontwikkelen.
“Vooral de ‘snelle’ bladgewassen zijn erg in trek, zoals snijsla, rucola en mesclun-mix”
Hij gebruikt in zijn volkstuin, want dat is het, een aantal gereedschappen die je vooral op tuinbouwbedrijven van een groter formaat tegenkomt, zoals een zaaimachine en een onkruidbrander. Omdat hij hiermee het werk sneller en netter kan doen en een bovengemiddeld hoge productie haalt op zijn beperkte oppervlak, kan het uit om deze gereedschappen aan te schaffen en in te zetten. De onkruidbrander bespaart een boel handmatig wiedwerk in bijvoorbeeld de teelt van wortelen. Andere arbeidsbesparende technieken zijn de bodembedekking onder de pompoenen en ‘s winters een flink pak stro op het knoflookbed, om onkruidgroei te voorkomen.
Huiswerk
Op de moestuin zijn geen faciliteiten en ruimte (over) om de groenten ook te verwerken. Dit doet hij daarom bij huis, in de achtertuin. Het transport van de oogst gebeurt met een handig karretje achter de fiets, waar twee stapels groentekratten op passen. Bij warm weer betekent dit wel dat William vroeg om pad moet om de oogst vers te kunnen vervoeren. In de achtertuin worden de groenten gespoeld, afgewogen en zo nodig verpakt. De bladsla en mesclun worden na het wassen drooggeslingerd in een ouderwetse centrifuge, in een netzak, zodat de blaadjes niet beschadigen en de centrifuge eenvoudig schoon blijft.
Met al deze zorg is William in staat om netjes verzorgde groentetassen te leveren aan mensen in de buurt. Komend jaar wil hij het aantal abonnees uitbreiden en tegelijkertijd is hij ook op zoek naar iets meer grond op een behapbare afstand van zijn huis. Een tuin vol planten en een hoofd vol plannen dus: meer abonnees, misschien meer grond of juist samenwerken met anderen, een moestuincursus voor mensen die ook meer willen telen dan ze zelf nodig hebben, verder met zijn vlogs… Het wordt vast weer een productief en vol jaar voor William, tot groot plezier van zijn klanten, die erg blij zijn met zijn onbespoten groenten.
“Het transport van de oogst gebeurt met een handig karretje achter de fiets”
Snelle sla en andere blaadjes
Het ziet er dan ook allemaal prima uit. Vooral de ‘snelle’ bladgewassen zijn erg in trek, zoals snijsla, rucola en mesclun mix. Deze blaadjes zijn 2x sneller. Omdat ze gewassen geleverd worden is het voor mensen thuis een heel makkelijke salade en omdat ze in een vrij korte tijd groot genoeg zijn om te oogsten, kunnen ze meerdere keren per jaar geteeld worden. Ook de biet, peen en pompoen zien er prachtig uit, zeker als ze versgeoogst en gespoeld klaarliggen om de tassen in te gaan.
Op het veelkleurige pallet van groentetelers, van balkontuiniers tot tuinbouwbedrijven, heeft William vorlopig zijn niche gevonden. Een flink aantal uren buiten aan de slag, een professionele aanpak en daardoor een goede kwaliteit groenten die mensen ook echt waarderen en er toch niet helemaal afhankelijk van zijn voor je inkomen, is een vorm waarin het lang leuk kan blijven. Natuurlijk kost het tijd en inzet om dit te doen, maar waar kan je nu beter buiten aan de slag zijn, dan tussen zulke mooie groenten?
Meer info: www.degroenteplaats.nl
Meer inspiratie:
De moestuin van: Annemarie van den Berg
Oogsten in de winter
Inmaken en bewaren: Rozenbottel
Stadstuinieren: 2020-04 | De groenteplaats