De moestuin van: Ine Jansen-Philips - Stadstuinieren
Groene verhalen

De moestuin van: Ine Jansen-Philips

We zijn bij Ine Jansen-Philips langs geweest om haar moestuin te bewonderen. Deze ligt namelijk in haar voortuin!

Plaats: Eindhoven
Moestuin sinds: Maart 2021
Grootte: 70 m2

Waarom ben je ooit met een moestuin begonnen?

De voortuin was voorheen erg onderhoudsintensief en ik kon er lastig bij. Sinds maart 2020 werk ik thuis en heb ik meer tijd. Tijdens de coronaperiode heb ik veel gewandeld en werd droef van al die grijze tegels. Ik wilde in mijn voortuin meer eetbare gewassen, een leuker zicht en meer beestjes. Dat is gelukt, de bodem voelt nu al beter aan en er vliegen veel verschillende bijen.

Waaraan beleef je het grootste plezier in je moestuin?

Ik vind het leuk om iedere keer nieuwe dingen te ontdekken. Het is bijzonder om uit zo’n zaadje een plant te zien groeien. En het is zo lekker! De eerste zoete paprika hebben we gedeeld en de radijsjes zijn zo anders van smaak. Verder geniet ik van alle kruiden uit de tuin. 

Wat is je grootste trots?

Ik heb de hele voortuin zelf aangepakt, het plan bedacht en onderhoud alles zelf. Het is bijzonder om te zien hoeveel soorten bijen er nu rondvliegen. Ik vind al die kleuren geweldig en het is ontzettend leuk dat je meer contact hebt met mensen die langslopen. 

Wat was de grootste mislukking?

Ik heb een aantal vaste gewassen geplant, die nu overwoekerd worden door de wilde bloemen. De zonnebloemen stonden op de verkeerde plek. Daarnaast heb ik een en ander te vroeg in de tuin gezet, voor ijsheiligen. En slakken hebben de boontjes opgegeten.

Heb je een leuk recept voor ons?

Zeker, ik vind het heerlijk om rabarber te verwerken en een van mijn favoriete manieren is door er een heerlijke Rabarber Crumble mee te maken.

Rabarber crumble recept

Ingrediënten:
  • 75 gr suiker
  • 150 gr bloem
  • 90 gr boter
  • snuf zout
  • 500 gr rabarber
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eetlepel sinaasappelsap
  • snuf kaneel
Benodigdheden:
  • 4 middelgrote ovenschaaltjes
Bereiding: 
  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Was de rabarber en snijd in stukjes. Doe in een pan samen met de suiker, sinaasappelsap, kaneel en vanillesuiker. Verwarm ca. 5 minuten zodat de rabarber langzaam iets uit elkaar valt. Er mogen nog best wat grove stukjes in zitten.
  3. Doe de bloem, zout en suiker in een kom. Doe hier de in stukjes gesneden koude boter bij. Kneed dit met je vingers door elkaar tot een kruimelig deeg.
  4. Vet de ovenschaaltjes in met een beetje boter. Verdeel hier de rabarber over. Dek af met het kruimeldeeg.
  5. Bak ongeveer 20 min in de oven. Lekker met een bolletje ijs of wat yoghurt.

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Meer inspiratie:

Rabarber-vlierbloesemtaart
De moestuin van: Annemarie van den Berg
Moestuintips: Aan de slag in de moestuin in september en oktober
Aardbei & rabarber taart

Stadstuinieren: 2021-04. Tekst en fotografie: Marieke Peereboom.

logo
Sluiten
close