Jacqueline Franse heeft op een bijzondere manier haar liefde voor het moestuinieren ontdekt, namelijk door het gedwongen niet meer kunnen sporten. Als iemand die graag actief bezig is, is ze met een kleine tomaten moestuin begonnen. De vonk sloeg al snel over tot een vuurtje.
Plaats: Goes
Moestuin sinds: 2011 (huidige sinds 2017)
Grootte: 250 m2
Wat is de reden dat je ooit met een moestuin begonnen bent?
In 2010 brak er een stuk bot af in mijn knie. Ik bleek de zeldzame botziekte OCD te hebben, waardoor ik veel niet meer kon. Ik moest mijn beroep als verzorgende verruilen voor een zittend beroep. Sporten mocht ik niet meer, dat deed ik toch wel 3x per week. Ik miste dus beweging. Van een collega kreeg ik in die tijd tomatenplantjes, waar ik in de achtertuin op een vierkante meter aan de slag ging. Ik was verkocht. Snel had ik een moestuin van 100m2 aan de rand van het dorp. Toen we daar weg moesten kwam ik in het huidige complex terecht. Het is een fijne plek, aan het kanaal en het fietspad. Er is altijd interactie met voorbijgangers en dat is leuk.
Waaraan beleef je het grootste plezier in je moestuin?
Ik vind moestuinieren een aaneenschakeling van geluksmomentjes. Van het plannen, naar het zaaien, planten en oogsten. Het vele koken daarna is soms wat minder, haha. Maar als ik in de winterperiode lekker zit te lezen en daarbij geniet van yoghurt met aardbeiensaus uit de tuin, dan denk ik: dat heb ik toch maar mooi voor elkaar!
Wat is je grootste trots?
De kas. Die hebben we afgelopen voorjaar gebouwd. De planten erin doen het goed, beter dan in mijn kasje in de achtertuin. Ik heb er nu tomaten, kaskomkommer en mini meloen staan.
Wat was de grootste mislukking?
Wortels. Vorig jaar heb ik wel 5x moeten zaaien. Dit jaar 3x. Wellicht begin ik wel te vroeg. En de grond slaat hier snel dicht, zeker na van die hoosbuien.
Heb je een leuk recept voor ons?
Jazeker! Ik vind het zelf heel fijn om vers aardbeienijs uit de moestuin te maken, of ook wel moestuinijs genoemd!
Ingrediënten:
- 200 gram aardbeien
- 200ml slagroom
- 2 eetlepels suiker
Benodigdheden:
- keukenmachine
- ijsmachine
Zo maak je het aardbeienijs:
- Pureer de aardbeien in de keukenmachine; er mogen nog wat stukjes in zitten.
- Klop de slagroom op met de twee eetlepels suiker.
- Meng aardbeienmengsel en slagroom door elkaar en doe dit in de ijsmachine (ongeveer 20 minuten).
Tip: Meer recepten, maar ook moestuintips, anekdotes uit de volkstuin en inspiratie kun je vinden op de blog van Jacqueline: www.moestuinhippie.com
Meer inspiratie:
De stadse moestuin van Sanne van Aperen
Heet vriend en vijand welkom in je moestuin
Doe het zelf: Vrolijke hangers
Stadstuinieren: 2021-04. Tekst en fotografie: Marieke Peereboom.