Rozenbottel is een gewas dat tuiniers graag kweken, vooral vanwege de prachtige bloei. Maar ze zijn ook fantastisch om te verwerken in gerechten. De bloemblaadjes kunnen aan zomersalades worden toegevoegd of tot geurig rozenwater worden gemaakt voor taarten en desserts. Deze tijd van het jaar zijn je rozenbottelstruiken nog vol met prachtige felrode bes-achtige rozenbottels. De zaden aan de binnenkant hebben een harig vachtje, waardoor je ze alleen kunt eten na inmaken. Dus hoe doe je dat?
Rozenbottel oogsten
Volgens de traditie is het beste tijdstip voor oogsten na een flinke vorst. Hierdoor wordt de huid zachter en is het makkelijker ze in te maken tot heerlijke brouwsels vol vitamine C. Dit is dus het perfecte oogstmoment en door de vruchten in de herfst aan de plant te laten zitten, voeg je kleur toe aan je tuin terwijl ze doorrijpen.
Tips voor het inmaken
Nu het vorstseizoen door klimaatverandering steeds verder naar achteren wordt verschoven en vanwege de extra warmte in de stad moet je wellicht langer wachten. In dat geval kun je de rozenbottels een beetje voor de gek houden. Leg ze 24 uur in de vriezer en ontdooi ze weer voordat je ze inmaakt.
Tip: eet nooit rozen uit de winkel, deze zijn vaak bespoten met pesticiden.
Meer inspiratie:
Rozenbottel ketchup
Inmaken en bewaren: Siroop maken
Inmaken en bewaren: Fermenteren
Inspiratie voor het verwerken van radijs
Stadstuinieren: 2020-04 | Stadstuinieren