Kervel kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Kervel kweken en oogsten

Sommige groenten, kruiden of fruit brengen herinneringen naar boven. Of het nou de geur is of de smaak, ze laten je een vakantie herbeleven, de eerste maaltijd met je geliefde of een moment uit je kindertijd. Ik heb dat met kervel, een kruid dat mij doet denken aan de kervelsoep die mijn moeder vroeger regelmatig maakte. Nu doet ze dat nauwelijks meer omdat verse kervel voornamelijk nog in plastic bakjes van 100 gram wordt verkocht, maar wat was die soep lekker!

“Kervel kun je van maart tot en met september buiten zaaien”

Kervel (Anthriscus cerefolium) is een elegant en vederlicht kruid waarvan de oorsprong in het Kaukasus gebergte ligt. Dankzij de reislustige en zwaar bepakte en bezakte Romeinen (die nooit op pad gingen zonder hun eigen eten mee te nemen) kun je de wilde variant nu ook in Nederland of België vinden.

Kervel en gezondheid

Net zoals bij andere kruiden, worden aan kervel verschillende genezende krachten toegekend. Het kruid zou bijvoorbeeld bloedzuiverend zijn, helpen bij een moeizame stoelgang en de bloeddruk verlagen. Ik weet niet of dat ook het geval is als je 2 of 3 keer per jaar een kom kervelsoep eet, maar ben in ieder geval dolblij dat deze bijzondere plant het naar z’n zin heeft in potten en bakken op mijn Amsterdamse balkon. En dat het zo’n vlotte groeier is!

Kervel zaaien

Kervel kun je van maart tot en met september buiten zaaien. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat kervelplanten gezaaid in augustus of september het beter doen op een zuidelijk gelegen balkon en minder snel in het zaad schieten. Ik heb afgelopen augustus bijvoorbeeld kervel “Brusselse Winter” gezaaid (verkrijgbaar bij Vreeken in Dordrecht en heel vorstbestendig) en daar kan ik nu nog van oogsten. Daarbij zorgt het later in het seizoen zaaien van dit kruid ook voor wat groen op een winters balkon of dakterras. Heel welkom!

Kervel oogsten en verwerken

Van kervelazijn tot salades en kervelsap, er is meer mogelijk met kervel dan je op het eerste gezicht zou denken. Kervelsap (of kervelthee) schijnt daarbij ook nog eens te helpen als je last hebt van je keel. Het proberen waard, denk ik. Waar je het kruid echter ook voor wilt gebruiken, laat het niet te lang liggen in de keuken. De blaadjes verleppen behoorlijk snel en daarom geldt (net zoals bij ander eetbaar groen, maar bij kervel des te meer): hoe verser hoe beter.
Mocht je de kervelsoep van mijn moeder willen proeven, dan deel ik hier het recept met je: Kervelsoep. Eet smakelijk.

Meer inspiratie:

Recept: Kervelsoep
Geneeskrachtige kruiden in de moestuin
Vegetarische zomerlunch met eetbare bloemen
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Oost-Indische kers pesto
Vlog: Een heerlijk recept met radijsjes

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close