Velen zullen kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, herkennen als het felgele poeder in hun kruidenkastje. Dit poeder is eigenlijk afkomstig van de gekookte, gedroogde en gemalen rizomen (wortelstokken waaruit zich nieuwe planten vormen) van de kurkumaplant. Kurkuma behoort tot de gemberfamilie (Zingiberaceae) en heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen.
Zaaien/Planten: Vroege lente
Hoogte: 1 m
Afstand: 20-25 cm
Oogsten: In de herfst
Eetbare delen: Bladeren en wortelstokken
Smaak: Zoet & licht zuur
Je eigen gouden kurkuma kweken is simpel: je hoeft alleen maar enkele wortelstokken van de groenteboer of natuurwinkel in de grond of in een pot met aarde te stoppen en deze warm en vochtig te houden.
Zaaien en Verzorgen
In het vroege voorjaar breek je de kurkumawortelstok in kleine stukken, elk met twee of drie knoppen. Plant deze 3-4 centimeter diep, waarbij de knoppen naar boven zijn gericht, in een vochtige, maar goed drainerende potgrond of compost.
Kurkumaplanten geven de voorkeur aan temperaturen tussen de 20-30 graden, dus het is een gemakkelijke optie om ze te kweken in potjes op een warme, zonnige plek zoals een terras of balkon. Als het kouder wordt, kun je ze naar binnen halen. Het zijn vaste planten die ‘s winters afsterven en in de lente weer opkomen. Als je een zonnige en beschutte plek in je tuin hebt, kun je ze ook uitplanten, maar het kan nodig zijn om ze tijdens de winter mee naar binnen te nemen.
Tip: Zorg ervoor dat je planten goed bewaterd blijven (niet drassig) en geef ze om de paar maanden een vloeibare voeding.
Oogsten en Genieten
Na 8-10 maanden zijn de eetbare wortelstokken volwassen en klaar voor de oogst. Het is het beste om alles in een keer te oogsten. Hoewel het mogelijk is om je kurkumawortelstokken zelf te drogen en tot poeder te vermalen, raden we je aan om ze vers te gebruiken. Je kunt ze bewaren op een koele, droge plek.
Kurkuma heeft een wat zoete smaak en met een eenvoudige zoekopdracht op het internet vind je tal van inspirerende manieren om zowel de verse als de gedroogde versie te gebruiken, van immuunsysteem-boostende sappen, elixers, thee en tonics tot heerlijke en gezonde curry’s en zelfs omeletten. Vermaal, plet, rasp, blend of snijd de gewassen wortelen simpelweg in jouw gerecht naar keuze, rauw of in elk kookstadium.
Tip: Vergeet natuurlijk niet enkele stukken te bewaren en deze in de volgende lente weer te herplanten.
Wist je dat:
- Kurkuma is ook een prima kamerplant voor binnenshuis en heeft grote, glanzende, tropisch uitziende bladeren.
- Kurkuma bladeren worden vaak gebruikt om voedsel in te stomen. Ze voegen een heerlijke en verfijnde smaak toe aan de gerechten die ermee omwikkeld worden.
Meer inspiratie:
Groene Portretten: Wortels
Gember kweken
Bladluizen bestrijden
Stadstuinieren 2016-03. Tekst: Natassia Doets.