Moestuinmoeder: Tuinvrouwen - Stadstuinieren
Groene verhalen

Moestuinmoeder: Tuinvrouwen

Toen ik ruim tien jaar geleden een stukje volkstuin huurde, was ik nog een van de weinige jonge vrouwen. Vaak werd er door de mannen om mij heen een beetje sceptisch gekeken naar wat ik deed. Zo kwam ik altijd aan fietsen met bakken keukenafval voor de composthoop, zaaide ik eetbare bloemen en plantte alle gewassen door elkaar heen. Heel wat anders dan de strakke rijtjes van de heren. 

“Inmiddels hebben heel wat vrouwen het tuincomplex ingevuld met geurige kruiden, moestuinbakken met fruitstruikjes en vaste moestuinplanten”

Tuinvrouwen tips

Inmiddels hebben heel wat vrouwen het tuincomplex ingevuld met geurige kruiden, moestuinbakken met fruitstruikjes en vaste moestuinplanten. Zo bestiert mijn vroegere buurvrouw er een tuin vol blauwe bessen, Nieuw-Zeelandse spinazie en grappige klimcourgettes. Weer een ander heeft prachtige bramen, de mooiste dahlia’s en bijzondere aardappelen. Het is een feest om een rondje over het complex te lopen met al die kleuren, vormen en mooie oogst. Regelmatig wisselen we tips uit waar de oude volkstuinders nog niet van hebben gehoord. Zo hoorde ik dat je in het vroege voorjaar hoge tuinbonen tussen je aardappelen kunt zaaien. De planten ondersteunen elkaar en je brengt hopelijk de coloradokever een beetje in verwarring. Iets om volgend jaar uit te proberen!

Ruth Stout

Een andere tuinvrouw die mij dit jaar inspireerde, is de Amerikaanse Ruth Stout. Ruth, geboren in 1884, staat vooral bekend om de No Work tuintechnieken waarmee je zonder veel werk toch een bloeiende moestuin kan onderhouden. In de beginjaren dat ze tuinierde, was ze afhankelijk van de tuinman die haar land om kwam ploegen. Toen deze meerdere keren te laat kwam, besloot ze maar gewoon haar aardappelen in het ongespitte land te poten en af te dekken. In de jaren die daarop volgden, verfijnde ze haar techniek van mulchen. Uiteindelijk publiceerde ze vanaf de jaren vijftig diverse boeken en artikelen over haar succesvolle manier van tuinieren. In 1980 overleed ze op 96-jarige leeftijd. Zoek haar maar eens op, op Youtube vind je inspirerende video’s over haar!

Tegenwoordig hebben veel jonge tuinders de methode van Ruth overgenomen door niet meer te spitten en de grond bedekt te houden. Terwijl de tuinmannen om mij heen nog steeds elke dag staan te schoffelen, zie ik steeds meer tuinen die afgedekt zijn met mulch en groenbemesters. Drukbezette vrouwen, die de zorg voor een druk gezin, een baan en/of mantelzorg toch combineren met het kweken van hun eigen groente, fruit en bloemen. Prachtige voorbeelden dat het gewoon kan, zonder uren te hoeven spitten. 

No work gardening

Begin dit jaar gooide ik zelf de pootaardappelen lukraak in het rond op mijn perceel en dekte ze royaal af met hooi. Onder de warme, dikke laag kiemden de aardappeltjes zonder problemen. De planten groeiden mooi uit en onder het hooi kwamen kluiten met gezonde frieslanders tevoorschijn. Zonder veel werk had ik een flinke mand vol oogst. Enig nadeel was wel dat er flink wat grassen tussendoor waren ontsproten, waardoor ik die uit de grond heb moeten trekken. Helemaal No Work was het dus (nog) niet, maar het oogsten van de aardappelen was wel zo gebeurd! 

Meer inspiratie:

Moestuinmoeder: Roze tuinbonen
Inmaken: Japanse stijl – Tsukemono
Moestuinmoeder: Washandjes
Natuurlijke mulch voor je tuin

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: 2021-04. Tekst en fotografie: Susan Lambeck.

logo
Sluiten
close