Moestuintips - Aan de slag - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Aan de slag

Floors moestuin – Moestuintips

Het moestuinseizoen is alweer in volle gang. Het wordt groener en groener en het onkruid is niet te stoppen. Het is een heerlijke tijd, iedereen is vrolijk en de plantjes staan in bloei, maar het is ook de tijd waarin er flink wat te doen is in de moestuin.

“Rondom de plantjes die net wat meer water kunnen gebruiken, strooi ik altijd cacaodoppen”

Water geven

Vergeet vooral niet te checken of alle plantjes, die je net uitgeplant hebt, voldoende water hebben. Je zult merken dat de plantjes groter worden en dus ook meer behoefte hebben aan water en voeding. Blijf dit dus goed controleren.

Onkruid

Overal in de moestuin zie je allerlei kleine plantjes opkomen terwijl je daar helemaal niks gezaaid hebt. Ik heb op bepaalde plekken gewoon onkruid groeien omdat dit ook goed is voor de bodemstructuur en de beestjes in de moestuin. Maar tussen de gewassen haal ik het onkruid meteen weg. Zo blijft de voeding die voor de plantjes gereserveerd is ook echt alleen voor deze plantjes.

Vruchten

Op een gegeven moment merk je dat de vruchtgroenten bloemen aanmaken. Deze bloemen worden bevrucht en de eerste vruchtjes zullen zich vormen. Juist dan is het goed om de vruchtgroenten wat extra compost te geven aan de voet van de plant, zodat ze er weer even tegen kunnen en de vruchten een extra boost krijgen.

Afdekken

In deze periode zijn sommige plantjes nog erg klein en dus heel interessant voor vogels, muizen, rupsen en slakken. Dek bepaalde plantjes dus preventief al af. Denk bijvoorbeeld aan de kolen. Voorzie deze van vliesdoek, want dit voorkomt dat de rupsen alles opeten. Dek je jonge bonenscheuten af, anders zijn de vogels (vooral de duiven) en zo mee vandoor. Rondom alle plantjes die ook net wat meer water kunnen gebruiken, strooi ik altijd cacaodoppen. Deze zorgen dus niet alleen voor een mulch laagje, maar ook de bodemstructuur wordt er beter van en de slakken houden niet van de harde puntjes. Deze blijven dan mooi op een afstandje.

Bloemen voor de bijen

Wat niet mag ontbreken in tuinen, maar vooral in de moestuin, zijn bloemen. Vooral de bloemen die bijen aantrekken, zijn echt toppers. Deze zorgen voor bestuiving van de bloemen van bijvoorbeeld de aardbeien, bessenstruiken, tomaten, courgette, komkommer en pompoen. Het is niet alleen goed voor de bevruchting, ook helpen je de bij te overleven.
Denk aan de volgende bloemen: Cosmos bipinnatus, Allium, Achillea, Anemone, Kamille, Echinacea, Verbena en natuurlijk de vlinderstuik.

 

Meer inspiratie:

Dorstige planten: Water geven tijdens je vakantie
Taco’s Stadsmoestuin: juni en juli
Start je moestuin
Start je moestuin: Slim telen

Op zoek naar een fijne moestuin agenda?

Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin

 

Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte

logo
Sluiten
close