Moestuintips - Aubergine kweken - Stadstuinieren
artikel

Moestuintips – Aubergine kweken

Floor Korte Aubergine in de moestuin

Aubergines kweken is echt supermakkelijk, en de vruchten die je zelf kweekt zijn veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Hieronder vind je de basisinformatie hoe je zelf aubergines kunt kweken in een bak, moestuin of op het dakterras. Ook zonder kas kun je aubergines kweken, Veel mensen zeggen dat dat niet kan, maar ik ben eigenwijs en ben dit toch gaan testen. En ja hoor, het kan echt. 

‘De vruchten die je zelf kweekt zijn veel lekkerder dan die uit de supermarkt’

Aubergine zaaien

Je kunt binnen starten vanaf eind februari. Zo geef je de planten wat voorsprong als ze later buiten uitgeplant worden. Zaai in zaai- en stekgrond en zorg ervoor dat je ze om de 4 weken verpot in nieuwe grond zodat ze flink groot kunnen groeien voordat ze naar buiten gaan. Na 15 mei mogen de planten naar buiten in de volle grond of in een pot op je balkon of dakterras.

 

Rassen voor buitenteelt

  • Golden Eggs
  • Halflange Violette

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Aubergine verzorgen

De eerste okselscheuten kun je het beste wegbreken zodat de plant eerst de hoogte in groeit. Je krijgt dan een grotere plant die ook meer oogst zal geven. Zorg dat er ongeveer 5 uitlopers overblijven waar de plant uiteindelijk bloemen aan zal krijgen. Deze bloemen worden dan na de bevruchting de vruchten/ aubergines. Zo makkelijk is het.

De plant kun je na de aanmaak van de bloemen wat extra compost geven zodat hij een extra boost krijgt om meer bloemen en uiteindelijk vruchten aan te maken. Eigenlijk geldt dit voor alle vruchtgewassen die je in de tuin kan vinden.

Aubergine oogsten en bewaren

De aubergines zijn het lekkerst als je ze oogst met een grootte van 10 cm: hoe kleiner, hoe lekkerder van smaak vind ik persoonlijk. Test het gewoon zelf eens uit.

Gelijk na het oogsten vind ik de smaak het allerlekkerst. Als je er niet gelijk een bestemming voor hebt bewaar ze dan vooral buiten de koelkast. Zo behouden ze hun smaak het langst. Na het oogsten blijven de aubergines nog ongeveer 7 dagen goed. Merk je dat de schil heel zacht wordt, dan is het de hoogste tijd om hem op te eten.

 


Meer inspiratie:

Aubergine kweken
Recept: Auberginetaart
Tomaten, pepers en aubergine voorzaaien – Vlog
Aubergine kweken
Moestuintips van Floor: Pepers kweken Stappenplan
Voedselbos in je stadstuin
Paprika kweken

Op zoek naar een fijne moestuin agenda?

Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin

Stadstuinieren: Blog augustus, Floor Korte

logo
Sluiten
close