Moestuintips - Bloemen in de moestuin - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Bloemen in de moestuin

Bloemen uit de moestuin

Dit jaar zullen er veel verschillende bloemen in mijn moestuin te vinden zijn. Ik ben niet alleen gek op bloemen, maar ook op de beestjes. Wat dacht je van vlinders, bijen en andere insecten? Daardoor zullen er ook weer meer vogeltjes in de tuin te vinden zijn. Zo zit het ecosysteem nu eenmaal in elkaar.

Mijn favoriete bloemen:

 Lavendel en Oost-Indische kers mogen in de moestuin niet ontbreken.

Lavendel

Deze mooie paarse plant kent waarschijnlijk iedereen wel. Lavendel ruikt heerlijk en is bijna onmisbaar in de tuin. Ook komen hier heel veel bijen, hommels en vlinders op af. De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken in geurzakjes. Ik ben er dol op! Lavendel koop je als plantje in de winkel.

“De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken in geurzakjes”

Oost-Indische kers

Dit is er één die niet mag ontbreken in iedere (moes)tuin. Dit is een hele mooie sierbloem en het is goed om te weten dat je alles van deze plant kunt eten. Dit zal wellicht bij veel mensen al bekend zijn. De bladeren kun je door de salade mengen en hebben een licht nootachtige, zoete smaak. De bloemen kun je ook heel lekker door de salade doen en de zaden die de plant later in het seizoen aanmaakt, kun je inmaken als kappertjes: het recept vind je hier: Recept: Kappertjes van Oost-Indische kers. Deze plant is dus echt een aanrader mocht je hem nog niet hebben. Bovendien blijft de plant laag aan de grond.

Floor Korte Bloemen in de moestuin Verbena

Verbena

Verbena is ook wel bekend onder de naam IJzerhard. De mooie paarse bloemetjes, die naar mijn idee gedurende het hele moestuinseizoen overal bovenuit steken, trekken heel veel bijen, hommels en vlindertjes aan. Met name koolwitjes zul je er veel op zien landen. De verbena zaai je makkelijk zelf. Je kunt ook kleine plantjes kopen in de winkel, maar dat is naar mijn idee niet nodig omdat dit plantje echt mega snel groeit.

Allium giganteum

Deze supermooie grote allium heb ik al meerdere jaren in de moestuin en ik ben er gek op. Het is echte en opvallende eye-catcher en dat vinden de bijen en hommels dus ook. Het is zo mooi om te zien hoe de hommels en bijen er met z’n allen op zitten om te drinken en te genieten van het zonnetje. De stengels kunnen zeker 1,2 meter hoog worden.

Anemoon

De anemoon is er in heel veel soorten en maten – Zelf heb ik jaren de paarse Anemone coronaria Mr. Fokker gehad. Ik ben er dol op, want ze blijven laag en bloeien van het voorjaar tot in de herfst. In de warme zomermaanden zullen ze even verdwijnen, maar daarna keren ze gewoon weer terug. Ze houden dus wat meer van de kou. Ook hier komen veel bijen op af! Dit mooie paarse bloemetje plant je als bloembol en keert ieder jaar weer terug. Je kunt ze soms ook als plantje kopen in tuincentra, maar dit ras is niet op veel plekken als plantje te krijgen.

Liatris spicata

Deze wordt ook wel de Knopige slangenwortel genoemd. – zelf zou ik het eerder een sigaar noemen, omdat ik hem daarop vind lijken. Ook deze bloem is paars en prachtig. Zelfs als hij helemaal uitgebloeid is, is hij nog mooi. Er komen veel bijen en hommels op af en hij steekt boven heel veel planten uit, omdat hij erg hoog kan worden. Stutten met een stok is dan ook wel aan te raden. Deze bloem plant je als een bloembol in het najaar of voorjaar, voordat het gaat vriezen.

Lilium late morning

Hier ben ik heel erg benieuwd naar en ik hoop dat hij opkomt, want dan doe ik echt een dansje. Het is een lelie die heel erg gaat opvallen in de tuin. Het is een langere bloem die ongeveer 1 meter hoog wordt.

Kleuren combineren

Ik ben wel lekker op de paarse toer. Ik vind het altijd mooi om kleuren met elkaar te combineren. Zo houd je een eenheid in de tuin zonder dat het een chaos wordt. Misschien komt dat omdat ik altijd overal structuur in wil brengen. In de natuur kan dat natuurlijk helemaal niet, omdat die gewoon lekker doet wat hij zelf wil. Combineer vooral wat je zelf mooi vindt. Het gaat er tenslotte om dat jij er blij van wordt.

Op zoek naar een fijne moestuin agenda?
Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin


Meer inspiratie:

Groene portretten: Lavendel
De kunst van tuinieren: REBECCA LOUISE LAW
De smaaksensatie van abc-kruid
Bieten kweken
Moestuin in potten: Prei
Dahlia’s rooien – stappenplan

 

Stadstuinieren: Blog februari, Floor Korte

logo
Sluiten
close