Dahlia’s rooien in november
Naast het planten van bloembollen is het nu ook tijd om je dahlia-knollen uit de grond te halen. Het is even een werkje, maar als je het nu doet, kun je volgend seizoen weer volop genieten van de prachtige bloemen.
Het rooien van de knollen doe je op het moment dat de eerste vorst geweest is, of als je ziet dat de stelen zwart/bruin beginnen te worden. Dat rooien is nodig omdat de knollen niet tegen vorst kunnen en anders in het nieuwe seizoen dus niet meer opkomen. Als je ze laat zitten en er komt een zachte winter, kun je nog wel geluk hebben met de knollen die je er niet uitgehaald hebt. Maar ik wil het risico niet lopen.
Een ander voordeel van het rooien is dat je de megaclusters die je eruit haalt, kunt breken/delen, zodat je eigenlijk van de plant meerdere planten kunt maken.
Kies een zonnige dag, want het rooien van de knollen is naar mijn idee een heerlijk klusje voor in de buitenlucht. Doe dit in ieder geval niet als het regent en de grond te nat is, want dan gaan de knollen er bijna niet uit, en dit is voor jezelf natuurlijk ook minder leuk.
Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren
Dit heb je nodig:
- Riek of een schep
- Labels om de planten te labelen voordat ze de grond uit gaan
- Nietmachine
- Snoeischaar
- Borstel of een veger
- Droogrek of kippengaas
- Composthoop of groenbak
Stappenplan dahlia’s rooien
- Maak labeltjes voor alle soorten. Hang dit label aan de knollen voordat je ze uit de grond haalt. Zo weet je volgend jaar ook welke soort je gaat planten. De labels zet je vast met een nietmachine. Ik gebruik geen speciale labels maar een A4 papiertje met transparante tape erop geplakt. Hierna heb ik er met een watervaste stift de naam op geschreven.
- Knip nu de steel van de hoofdstam tot ca. 10 cm boven de grond af. Al het loof gaat in de compostbak of je maakt het fijn en strooit het blad over de tuin.
- Neem je riek of schep en schep een ruim gat om de knollen heen, zodat ze goed los komen te zitten. Maak het gat niet te dicht bij de stam, want dan is de kans dat je de knollen kapot maakt of door de midden hakt erg groot. Nu kun je makkelijk de knollen aan de steel eruit schudden.
- Schud zoveel mogelijk aarde tussen de knolletjes vandaan en haal met de borstel de rest eraf. Als de aarde te dik en hard is, kun je de knollen altijd nog even onderdompelen in een emmer met water.
- Nu is het tijd om de knollen te laten drogen. Ik doe dit in de schuur op een droogrek. Je kunt de knollen ook op een stuk kippengaas leggen dat iets van de grond af ligt. Zo kan er lucht onder en gaan de knollen niet schimmelen.
- Na een paar dagen kun je de knollen nog een keer met de borstel schoonmaken en daarna leg je ze in een doos met kranten. Deze berg je op in de schuur of op een andere vorstvrije plek. Volgend jaar kunnen de knollen dan weer buiten worden geplant.
Meer inspiratie
Stappenplan: Pepers laten overwinteren
Verrassende eetbare bloemen kweken
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Moestuintips van Floor: Bloemen in de moestuin
Japanse miniblad-moestuin starten
Courgette kweken en oogsten
Op zoek naar een fijne moestuin agenda? Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin
Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte