Moestuintips - De tuin in juni - Stadstuinieren
artikel

Moestuintips – De tuin in juni

Floors moestuin – Planten verzorgen

Veel planten zijn inmiddels al zo groot geworden dat je nu echt wat verzorging toe moet gaan passen. Doe je dit niet, dan zal de voeding uit de grond enkel nog naar het blad gaat en niet naar de vruchten waar je juist zo hard voor hebt gewerkt. Hieronder vind je een aantal gewassen waar je de tips meteen bij toe kunt passen.

“Oogst je courgettes als ze ongeveer 15 cm zijn. Dan zijn ze het allerlekkerst”

Courgette

Zie je al kleine vruchtjes zitten? Laat deze dan groeien tot ze ongeveer 15 cm zijn. Dan zijn ze te oogsten en echt het allerlekkerst. Worden ze groter, dan worden ze wat melig van smaak. Merk je dat er vruchten gaan rotten aan één kant, haal deze er dan meteen af. Dit kan namelijk de andere vruchten ook aansteken en dat zou zonde zijn.

Tomaten

Vergeet de tomaten niet te dieven, een wel bekende verzorgingstip bij de tomaten. De scheuten in de oksels breek je weg voordat ze te groot worden. Laat je ze zitten, dan wordt de plant een zware en grote woekerplant. Dit is zonde, want de voeding gaat dan niet meer naar de tomaatjes die er al hangen, maar naar de dieven. Ze heten niet voor niks dieven.

Komkommers

Vergeet niet de komkommers voldoende water en voeding te geven. De smaak van de komkommers is veel lekkerder als ze vol zitten met water, anders worden ze wat hard en bitter van smaak.

Onkruid

Eigenlijk zeg ik altijd: “onkruid bestaat niet”. Het is een plantje op de verkeerde plek, waar jij deze net niet wilt hebben. De plantjes die opkomen op de plek waar jij ze eigenlijk niet wil hebben, groeien wel in hun oorspronkelijke habitat. Bedenk dus dat je op sommige plekken, waar de kale vlakte niet nodig is, gewoon wat onkruid kunt laten staan. Dit zorgt voor meer biodiversiteit in de tuin en bevordert het bodemleven en dus uiteindelijk ook de smaken en de vitaminen in jouw groenten, kruiden en fruit. Als je merkt dat er aan de voet van je groenteplanten wel ‘onkruid’ groeit, haal deze dan weg. Deze planten eten namelijk de voeding op van de planten waar jij straks van wilt gaan oogsten.

Algemene tip voor vruchtgroenten

Als je merkt dat er blad afsterft van welke plant dan ook, haal dit er dan gewoon vanaf. Gooi dit op de composthoop en klaar ben je. Houd de planten netjes en zorg ervoor dat er geen bladeren omheen gaan rotten. Dit kan namelijk vooral ziektes veroorzaken.

Meer inspiratie:

Aubergine kweken
Courgette kweken en oogsten
Recept: Courgettesalade
Recept: Onkruidtaart
Moestuin in potten: Tomaten
Plantenvoeding uit de keukenkast

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren: Blog augustus, Floor Korte

logo
Sluiten
close