Een moestuin zonder kruiden bestaat naar mijn idee niet. Ze zijn onmisbaar in de keuken dus waarom zou je ze niet gewoon lekker zelf kweken? In dit artikel vertel ik je alles over kruiden zaaien.
“Kruiden hebben een redelijk lange kiemduur en groeien ook vrij traag”
Kruiden binnen voorzaaien
Je kunt in maart al veel kruiden binnen voorzaaien. Ik heb peterselie, tijm, bieslook, citroenmelisse, basilicum, salie, kervel en munt gezaaid.
Wacht niet te lang
Kruiden hebben een redelijk lange kiemduur en groeien ook vrij traag. Dus als je deze in de zomer buiten wilt uitplanten, moet je wel op tijd beginnen met zaaien. Hetzelfde geldt voor de pepers, waar ik vorige maand al mee begonnen ben.
Lichtkiemers en donkerkiemers
De manier van kruiden zaaien ligt aan de soort die je kiest. Zo zijn er donkerkiemers, zoals bieslook, peterselie en salie, en lichtkiemers zoals basilicum, citroenmelisse, munt, rozemarijn en tijm. Dit betekent dat je de lichte kiemers beter niet bedekt met aarde na het zaaien, maar de donkere kiemers juist weer wel.
Zo zaai je kruiden:
- Neem een zaaitray of een bakje waar je gemakkelijk transparante folie of een transparante kap overheen kunt doen.
- Neem een emmer met zaai- en stekgrond en voeg hier water aan toe.
- Meng het met je handen tot de grond lekker aan elkaar plakt. Door de grond al nat te maken voordat je gaat zaaien, hoef je dit erna minder te doen. Zo zorg je ervoor dat de zaden minder snel wegspoelen en gewoon op de plek blijven liggen waar je ze hebt gezaaid.
- Vul nu het bakje met zaai- en stekgrond en strooi de zaadjes hierover uit.
- Zorg dat de zaden niet te dicht tegen elkaar aan liggen, want ieder zaadje heeft ruimte nodig om te groeien en te wortelen. Je moet dus vooral niet te dik zaaien.
- Opgelet: De zaadjes van de lichtkiemers dek je niet af met een laagje zaai- en stekgrond, de donkerkiemers wel.
- Na het zaaien, spray je alles licht nat met een plantenspuit en dek je het bakje af met folie of een kap.
- Zet de bakjes of potjes op een warme plek waar veel licht binnenvalt. Zon is natuurlijk het beste, maar helaas hebben we daar gewoon nog niet genoeg van. Daarom werkt het zeker mee als je ze al op een warme plek zet. Bij mij staan ze in de woonkamer en ik wissel af met de keuken. De keuken is lekker warm en de woonkamer is lekker licht!
- Hierna is het wachten geblazen. Kruiden groeien niet heel erg snel, dus geduld hebben is dan zeker wel een vereiste. Zo zullen sommige zaden pas na 2 weken ontkiemen, dus geef het voldoende tijd.
- Als je merkt dat het te nat is in het bakje en de grond groenig begint te worden, dan kun je de folie er het beste even vanaf halen en de grond laten luchten. Zo zorg je ervoor dat de grond niet gaat schimmelen.
- Is de grond te droog geworden en laten de zijkanten van de grond los van het bakje, dan is het de hoogste tijd om water te geven.
Tip: Gebruik een tuinschrift
Het is handig om bij te houden wanneer je wat hebt gezaaid en wanneer je oogst. Zo kun je later altijd nog dingen checken en het is een goede les. Als je vindt dat je te laat kunt oogsten, weet je dat je het jaar erna, indien mogeijk, dus eerder moet zaaien. Natuurlijk kan het ook liggen aan het weer, maar het ligt ook vaak aan de grootte van de plant. Als deze nog te jong is, is hij nog niet klaar om bloemen en dus ook vruchten aan te maken.
Op zoek naar een moestuin agenda?
Floor Korte: Een jaar in de moestuin
Meer over kruiden:
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Salie kweken en snoeien
Recept: Eiersalade met dragon
Groene portretten: Munt
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Recept: Kervelsoep
Stadstuinieren: Blog april, Floor Korte