Moestuintips - Moestuin in de schaduw - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Moestuin in de schaduw

Moestuin in de schaduw Floor Korte

Veel tuinen hebben het geluk dat ze volledig in de zon staan. Dit is dus een tuin op het zuiden. Er zijn natuurlijk ook tuinen die meer in de schaduw liggen en misschien zelfs maar twee uur zon per dag hebben. Geen probleem. Ook een moestuin in de schaduw kan echt wel wat laten groeien. 

Om overzichtelijk te maken welke groenten je kunt telen in een moestuin met veel schaduw heb ik een lijstje gemaakt. In dit overzicht kun je zien hoeveel zon en schaduw die specifieke groentesoort per dag kan hebben. Het is heel belangrijk dat je hier rekening mee houdt wanneer je een moestuinplan gaat maken. Als je bijvoorbeeld sla in de zomer op een veel te zonnige plek hebt staan, kun je er donder op zeggen dat hij doorschiet en bloemen aanmaakt. Je lekkere kropje sla kun je dan wel vergeten.

“Er is genoeg keuze voor een tuin met minder zonlicht”

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Welke groenten zijn geschikt voor een moestuin in de schaduw

Tuin met minimaal 2 uur zon per dag

  • Pluksla: deze groeit zeker niet in volle zon. Pluksla moet je dus op een plekje zaaien waar minder zon komt.
  • Aziatische groenten, zoals paksoi of andere kolen vinden het heerlijk om in de schaduw te groeien. Ze kunnen wel wat zon verdragen, maar niet te veel. Bij indirect licht groeien de Aziatische groentes dus erg goed in je moestuin.

Tuin met minimaal 3 uur zon per dag

  • Diverse kruiden hebben 3 uurtjes zon nodig op een dag. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, basilicum, koriander, dille, bieslook en munt.
  • Spinazie houdt echt van schaduw. Als er te veel zon op staat, schiet hij veel te snel door waardoor het blad minder lekker is. Kies bijvoorbeeld voor Nieuw-Zeelandse spinazie, deze gaat heel lang mee en schiet ook niet zo snel door.
  • Lente-uitjes lopen misschien wat achter qua groei, maar zullen zeker groeien met 3 uurtjes zon per dag.
  • Rucola houdt echt van schaduw. Als er te veel zon aanwezig is bij het groeien van de rucola, wordt het blad erg bitter. Dit is echt niet lekker. Rucola doet het ook prima in een pot.
  • Andijvie staat prima als hij 3 uurtjes zon heeft per dag. Wist je trouwens dat je aan de binnenkant van de krop kunt zien of hij te oogsten is?! Als de kern wat lichter is van kleur, is hij het lekkerste.
  • Voorjaarsteelt van kolen zoals broccoli en bloemkool doen het ook heel goed in de schaduw.
  • De aardappel en zoete aardappel hebben ook helemaal niet zoveel zon nodig. Deze kan dus goed gepoot worden op een plekje waar meer schaduw is in de moestuin.
  • Knoflook kun je mooi tussen de aardbeien planten, maar ook op een plekje in de tuin waar toch niet heel veel gebeurt. Knoflook heeft helemaal niet zoveel nodig: niet veel voeding, maar ook zeker niet veel zon. Tussen de hortensia of in het randje waar nog niks groeit, is dus een prima plek. Knoflook neemt weinig ruimte in beslag, dus dat is echt superfijn.
  • Kamille kun je heel goed in de schaduw laten groeien. De plant wordt ook veel groter in de schaduw dan in de zon.

Tuin met minimaal 4 uur zon per dag

  • Snijbieten kunnen prima in halfschaduw staan en hebben voldoende aan 4 uurtjes zon per dag.
  • Kropsla kan op plekken staan waar halfschaduw is. Zon is goed voor deze plant, want dan groeit hij goed, maar zorg ervoor dat hij geen fel, direct zon vangt, want dan schiet hij te snel door. De schaduw zorgt ervoor dat hij gedurende een langere periode te oogsten is.
  • Worteltjes, radijsjes en bieten zullen veel sneller te oogsten zijn als er minimaal 4 uur zon op staat. Mocht je er maar 3 uur zon op hebben staan, wees dan niet getreurd. Ze groeien dan nog steeds, maar het duurt allemaal iets langer.
  • Boerenkool kan prima in de halfschaduw groeien.

Tuin met minimaal 5 uur zon per dag

  • Dopbonen en droogbonen kweken en erwtjes kunnen ook zeker groeien op een plek waar minder zon schijnt, maar 5 uur zon zorgt ervoor dat je meer oogst hebt. Dat raad ik dan ook zeker aan.

Andere leuke kweektips:

Stadstuinieren heeft een eigen YouTube-kanaal vol met handige tips
Balkon op het noorden? Fijn. Dan kun je paddestoelen kweken
Kweken op je vensterbank: Kiemgroenten en Microgroenten
Creatief en mooi: hangende Japanse miniblad-moestuin

Tips:

  • Wist je trouwens dat planten die in de schaduw staan, minder water nodig hebben dan de planten die in de zon staan? Het is heel duidelijk en makkelijk uit te leggen waarom. In de zon verdampt het water na het water geven natuurlijk heel snel. In de schaduw gebeurt dit niet zo snel. Houd hier dus rekening mee wanneer je je moestuin water gaat geven.
  • Als je bepaalde groentesoorten in de schaduw zaait of uitplant, kunnen deze gewoon groeien en zul je ze ook kunnen oogsten. Ze groeien helaas wel minder snel. Door de warmte groeit boerenkool bijvoorbeeld net wat sneller, waardoor de krop veel groter is wanneer de winter begint. Je kunt dan dus veel meer boerenkool eten nadat de vorst eroverheen is gegaan.

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Meer inspiratie:

Moestuin voor kinderen: De aanleg
De moestuin van: Yacine en Fodye
Superleuk om te proberen: Popcornkiemen
Salade kweken in pot
10 tips voor een eetbaar balkon
Start je moestuin: Slim telen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog augustus, Floor Korte

logo
Sluiten
close