Moestuin klusjes in oktober - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuin klusjes in oktober

De moestuin in oktober. Trek je trui aan en ga naar buiten, er zijn nog allerlei leuke klusjes te doen.
Er is nog veel groen, maar je ziet ook al dat er planten beginnen te verkleuren en afsterven. Blaadjes worden dor en veel bloemen gaan zaadjes maken.

‘Heb je rabarber in de tuin staan en neemt hij te veel ruimte in, dan is dit de juiste periode om hem te verplanten’

Naast het genieten en oogsten uit de moestuin, zijn er nog een aantal klusjes die je in de maand oktober kunt doen. Hieronder heb ik ze voor je opgesomd.

Tuinklusjes in oktober

 1. Zaden oogsten en drogen

  Zijn de zaden al gedroogd aan de plant, dan kun je ze in een bakje, potje of zakje doen. Doe dit echter pas als ze zeer goed droog zijn. Zo voorkom je dat de zaden gaan schimmelen en je ze volgend jaar niet meer kunt gebruiken.

 2. Knoflook poten

  Het is de hoogste tijd om de teentjes knoflook uit te poten. Ik krijg vaak de vraag of de gewone tenen uit de supermarkt ook geschikt zijn. Proberen kan natuurlijk altijd, maar mijn ervaring is dat deze teentjes niet zo goed gaan. Schaf daarom pootknoflook aan en plant de teentjes om de 10 cm in de grond. Zo kun je in juni/juli volgend seizoen oogsten.

 3. Rabarber verplanten

  Heb je rabarber in de tuin staan en neemt hij op deze plek te veel ruimte in, dan is dit de juiste periode om hem te verplanten.

 4. Snoeien fruitbomen

  Het is de ideale tijd om fruitbomen en struiken te snoeien. Het eerste jaar laat ik ze meestal lekker hun gang gaan, maar staan de struiken en bomen er al wat langer, dan is het verstandig ze wat in toom te houden.

 5. Zomerbloeiers

  Het is ook de hoogste tijd om de bloembollen in de grond te doen. Zo heb je in januari/februari al plezier van krokussen. Wist je dat dit ook heel goed in potten kan. Combineer verschillende bollen met elkaar in een pot dan heb je er nog langer plezier van.

  Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

 6. Nieuwe plannen

  Bekijk de tuin goed en maak foto’s nu alle beplanting de volwassen groei hebben aangenomen. Deze foto’s kunnen helpen met het plan voor komend seizoen. Zo zullen alle planten die je eventueel extra neemt of zaait op een plek groeien waar er voldoende ruimte is.

 7. Uitgedroogde bloemen verzamelen

  Naast dat je de bloemen bewaart voor de zaaddoosjes om volgend seizoen weer mee te zaaien, is het ook heel leuk om de bloemen te drogen en er een droogboeket mee te maken.

 8. Zaaien

  Zelf zaai ik in deze maand nog wat rucola en veldsla. Ook bieten kun je nog zaaien. De jonge sprietjes die over een paar weken boven komen, kun je heerlijk door de salade mengen.

Meer inspiratie

Vlog: Knoflook poten – Zo doe je dat
Rucola groeit prima in een pot
Rabarber: Mooi en lekker
Moestuintips van Floor: Zaden winnen
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Zo leg je een kindermoestuin aan

Op zoek naar een fijne moestuin agenda?

Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin

 

Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte

logo
Sluiten
close