Moestuintips - Pepers oogsten en verwerken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Moestuintips – Pepers oogsten en verwerken

Pepers oogsten en verwerken

Floors moestuin – Smakelijke pepers

Dit jaar heb ik ontzettend veel peperplanten in de tuin, al eet ik zelf eigenlijk niet zoveel pepers. Waarom ik dan wel pepers kweek? Omdat ik ze graag wil leren eten. Pepers zijn namelijk echt een smakelijke toevoeging aan je gerechten, waardoor je minder zout hoeft te gebruiken. Daarnaast is het hele proces van pepers kweken supertof. Het kost wel wat werk en heel veel geduld, maar er is zo veel dat je te weten kunt komen over het groeiproces van pepers.

‘Op dit moment hangen er heel veel pepers aan de plant’

Op dit moment hangen er nog heel veel rode pepers aan de plant die allemaal te oogsten zijn. Veel meer dan ik zelf op kan eten. Het idee is nu om van alle pepers sambal en peperolie te maken.

Recepten met pepers

Recept Sambal

Snijd en schil de onderstaande ingrediënten:

  • 125 gram rode pepers
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 50 gram gember
  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer het tot een gladde massa.
  2. Neem een pannetje met wat zonnebloemolie en doe dit mengsel erin. Voeg hier een beetje Laos kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree en 2 theelepels rietsuiker aan toe. Laat dit in totaal 10 minuten pruttelen.
  3. Doe het mengsel in een weckpotje en vul het af met wat zonnebloemolie, zodat er geen lucht bij kan. Sluit de pot goed af. De sambal kun je in de koelkast zeker 3 maanden bewaren.

Recept Peperolie

  1. Neem een pot die je goed kunt afsluiten, het liefste een weckpot.
  2. Snijd de pepers open over de lengte en doe ze in de weckpot. Hier kun je nog wat kruiden aan toevoegen, zoals tijm of rozemarijn.
  3. Doe hier zonnebloemolie bij en sluit de pot goed af.
  4. Na een maand giet je de olie af in flesjes. Deze gefilterde olie kun je zeker 6 maanden kunt bewaren.

Meer inspiratie:

Chilipepers: Planning van het nieuwe seizoen
Op de vensterbank: Chilipepers
Polycultuur in grote potten

Recept: Pizza met mozzarella en oregano
Recept: Parkpesto

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog oktober, Floor Korte

logo
Sluiten
close