Moestuintips – Planten naar buiten

Ik geef je deze maand een aantal handige tips, waar je op dit moment veel aan kunt hebben! Het is mei en dat betekent drukte in moestuinland.
“Vergeet vooral niet te checken of alle plantjes op de vensterbank voldoende water hebben”
Vergeet vooral niet te checken of alle plantjes, die op de vensterbank staan, voldoende water hebben. Je zult merken dat als de plantjes groter worden, de grond ook veel sneller droog is. Als je merkt dat de plantjes niet meer verder groeien en heel snel droge grond hebben, plant ze dan over naar verse potgrond. Wanneer het zo is dat je een week later de plantjes gaat uitplanten, is het een beetje zonde om te doen, maar moeten ze nog 3 weken blijven staan, lijkt het me wel verstandig.
Ik krijg vaak de volgende vraag: “Mijn plantjes worden heel slungelig, wat doe ik verkeerd?”. Dit betekent dat de plantjes snakken naar direct licht. Als het raam te ver weg is, merk je dat je plantjes echt naar het licht gaan hangen. Deze slungelige plantjes kunnen later (als ze in je tuin uitgeplant zijn) veel gevoeliger zijn voor ziektes, dit omdat ze veel minder sterk zijn. Zet je plantjes dus echt bij direct licht. Heb je wel direct zonlicht, maar hier alsnog last van, dan is het slim om de plantjes op de vensterbank te blijven draaien, zo merk je ook dat ze sterker zullen worden en weer rechtop gaan staan. Mocht dit echt niet kunnen, dan kun je altijd nog denken aan LED groeilampen. Deze heb ik dit jaar voor het eerst en bij mij werkt het perfect. Ik heb namelijk het probleem dat niet alle plantjes bij direct licht kunnen staan. Zo heb ik dat dus opgelost.
Het is bijna zover hoor, aankomende maand gaat het gebeuren. De beruchte 15 mei komt eraan. Hierna mogen eigenlijk al jouw opgekweekte gewassen de tuin in. Je moet wel eerst afharden, want anders kun je er zeker van zijn dat de plantjes een week later slap op de grond liggen en niet meer omhoog komen. Dat zou zonde zijn van al je moeite en geduld.
Afharden betekent dat je jouw plantjes rustig laat wennen aan de buitentemperatuur.
Als je de gewassen meteen vanaf de vensterbank in de tuin zou zetten, zullen ze een te grote klap krijgen door het temperatuurverschil. Binnen achter glas of in de warme woonkamer is wel wat anders dan in de regen en de wind. Zet de week voordat je de planten verhuizing gepland hebt, de planten overdag buiten op een plek waar het niet heel hard waait. Iedere dag kun je een stukje verder gaan. Heb je zoals ik een platte bak in de tuin, dan is dit ideaal. Zet hem op een kiertje en zo went hij gemakkelijk aan de buitentemperatuur.
Wat niet mag ontbreken in alle tuinen, maar vooral in de moestuin, zijn bloemen. Vooral de bloemen die bijen aantrekken, zijn echt toppers. Deze zorgen voor bestuiving van de bloemen van bijvoorbeeld de aardbeien, bessenstruiken, tomaten, courgette, komkommer en pompoen. Het is niet alleen goed voor de bevruchting, ook helpen we de bijen dan tegen het uitsterven. Ik heb hieronder een aantal bloemenrassen opgeschreven die zeker geschikt zijn in de moestuin en waar de bijen dol op zijn:
Moestuintips van Floor Korte – Boerenkool en Palmkool
Aardappelen kweken – Zo doe je dat
Tomaten, pepers en aubergine voorzaaien – Vlog
Start je moestuin
Paprika kweken
Stadstuinieren: Blog mei, Floor Korte
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!