Moestuintips: Uien kweken

Uien mogen niet ontbreken in de keuken. Of je ze nu aanfruit in olie of boter, of rauw toevoegt aan salades: uien zijn altijd lekker en veelzijdig. Ik blijf me verbazen over hoe snel een klein pootuitje uitgroeit tot een flinke ui. Maar hoe moet je nou uien kweken? Van standplaats en verzorging tot oogsten en bewaren. In deze blog lees je er alles over.
Uien kweken is makkelijker dan je denkt, zelfs voor beginnende moestuiniers. Met een paar kleine pootuitjes, wat grond en zonlicht tover je al snel een flinke hoeveelheid uien tevoorschijn. Naast het plezier van kweken, heb je ook altijd verse uien binnen handbereik. Bovendien zijn zelfgekweekte uien duurzamer en vaak smaakvoller dan die uit de supermarkt.
In plaats van uien te kweken vanuit zaad, gebruik ik altijd pootgoed. Pootuitjes zijn kleine, voorgekweekte uitjes die je direct kunt planten. Uien kweken vanuit zaad is mogelijk, maar voor de gemiddelde hobbytuinier is de kans op succes kleiner.
Direct in de volle grond planten is ook een optie, maar ik heb gemerkt dat vogels de uitjes dan vaak uit de grond pikken. Dit probleem speelt minder wanneer de uitjes al wat loof hebben. Afhankelijk van het ras begin ik meestal rond half april met poten.
Uien zijn echte zonaanbidders. Zorg ervoor dat de uien minimaal 5 tot 6 uur zonlicht per dag krijgen. Kies een goed doorlatende grond, zodat het water niet blijft staan. Zo voorkom je dat de uien gaan rotten.
Als de bovenkant van de ui bloot komt te liggen, kun je wat aarde over de ui heen doen. Dit heet aanaarden en beschermt de ui tegen uitdroging. Zo behoudt de ui zijn smaak. Uien houden van een constante vochtigheid. Tijdens droge periodes is het belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral als de uien nog groeien.
Na het poten hoef je eigenlijk niet veel meer te doen behalve wachten. Geduld is hier echt een vereiste. Rond half juli laten de uien hun loof hangen, vaak van de ene op de andere dag. Het loof wordt geel en dat is het signaal dat de uien klaar zijn om te oogsten.
Na de oogst moeten uien eerst goed drogen. Dit voorkomt schimmel en verlengt de houdbaarheid. Zelf hang ik ze te drogen in de schuur, maar je kunt dit ook binnenshuis doen op een koele, droge plek. Na een week zijn ze goed droog. Je kunt dan het overtollige loof verwijderen en de uien bewaren in een mandje in de keuken. Wil je het loof eraan laten zitten? Maak er dan een mooie vlecht van.
Ik kies altijd voor biologisch pootgoed, omdat ik het belangrijk vind dat de uien die ik eet niet bespoten zijn met pesticiden. Helaas wordt niet-biologisch pootgoed nog steeds veel aangeboden. Controleer daarom altijd of vraag het na voordat je ze koopt. Zelf bestel ik mijn biologische pootuitjes online bij een gespecialiseerde leverancier.
Moestuintips: Zaaien en oogsten in september en oktober
Moestuintips – Vlier stekken
Moestuintips – Wanneer start je met zaaien?
Moestuintips – Sla kweken in de zon of schaduw?
Stadstuinieren – Uien kweken
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!