Bodem bewerken en voorbereiden in de moestuin
De bodem is het belangrijkste voor een goede en gezonde oogst. Planten die op arme grond staan zijn gevoeliger voor ziekten, bloeien minder en geven minder oogst. Zorg dus voor een goede start aan het begin van het seizoen.
“Zorg ervoor dat de bodem het hele jaar door bedekt blijft met houtsnippers of compost”
Start met een goede bodem
Vaak krijg ik de vraag wat je moet doen met de bodem, voordat het nieuwe seizoen begint. Mijn advies voor de beginnende moestuin is dan 1/3 compost en 2/3 tuinaarde aan te houden en dit te mengen met de bestaande bodemlaag in de eerste 30 cm van de moestuin.
De jaren hierna zou ik dan zo min mogelijk spitten of woelen. De bodem, en het bodemleven, zijn namelijk het allerbelangrijkste onderdeel van je tuin. Zorg hier dus goed voor. Als je het tweede of daaropvolgende jaar de tuin in gaat, wil je natuurlijk weer heerlijk kunnen eten uit de moestuin maar daar is wel voeding voor nodig. De voeding van het eerste jaar is vergeven aan die oogst en de bodem moet dus gevoed worden. Hiervoor gebruik ik altijd compost.
Voorbereidingen treffen
De compost verspreid je, rond eind februari begin maart, over de bodem van de moestuin en ook de rest van de tuin. Dit is ongeveer een laagje van ca. 3 cm. Deze laag laat je dan zo’n 2 weken lekker inwerken. Omdat het compost is, organisch materiaal en geen meststoffen die snel weg kunnen spoelen, wordt de bodem dus geleidelijk gevoed terwijl de compost verteert.
Ook in de kas voorzie ik de bodem van een laagje compost, hiervoor kies ik twee momenten in het jaar; het voorjaar en het najaar. Ik doe dit omdat in de kas meestal gewassen groeien die net wat meer voeding nodig hebben. Denk aan gewassen als komkommers, tomaten en paprika. Ook hiervoor gebruik ik een laagje van ca. 3 cm compost.
Bovenste laag mengen
Voordat je gaat zaaien, raad ik wel aan om de bovenste laag wat te vermengen met de onderlaag, helemaal als het maar een paar weken geleden is dat je de compost hebt uitgestrooid over de moestuin. Woel niet heel diep, want dan beschadig je de bodem weer, maar oppervlakkig. Op deze manier is de grond niet alleen lekker los, zodat de zaden beter hun weg kunnen vinden na het ontkiemen, maar is ook de compost goed vermengd met de bodem. Zaaien op pure compost is niet mogelijk, hier zullen zaden niet op kiemen.
Bodem bedekken
Zorg ervoor dat de bodem het hele jaar door bedekt blijft met houtsnippers of compost. Dit zorgt voor minder onkruid, en de bodem houdt makkelijker vocht vast (verdampt minder snel omdat het is afgedekt) waardoor je ook minder water hoeft te geven. Dit zijn allemaal voordelen voor het behouden van een gezonde bodem. Het bodemleven -die kleine mini beestjes waarvan je er vele niet met het blote oog kunt zien- is erg belangrijk voor de tuin. Zij zorgen ervoor dat plantresten worden opgegeten, dat de grond lekker luchtig blijft en dat de planten er dus beter op kunnen groeien. Alleen maar voordelen dus.
Meer inspiratie:
Start je moestuin: De bodem
De bodem bedekken in de winter – Vlog
Schijnbare chaos in de stadstuin
Zo maak je een wormenbak
Plantenvoeding maken van bananenschillen
Stadstuinieren: Blog februari, Floor Korte