Moestuintips - Waarom een moestuin? - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Waarom een moestuin?

Waarom een moestuin?

Steeds meer mensen zijn bewuster aan het leven en kijken hoe ze de wereld groener kunnen maken en weer stukje voor stukje terug geven aan de natuur. Starten met een moestuin is daar een goed voorbeeld van. Wist je dat het hebben van een moestuin helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten en iedereen het gewoon kan. En het levert je ook nog veel voordelen.

‘Als het eenmaal in je systeem zit dan kun je uiteindelijk niet meer zonder’

 

De voordelen van een moestuin:

  • Je gaat anders om met voeding. Je weet namelijk heel erg goed hoe lang het geduurd heeft om een zaadje tot een volledige vrucht of plant uit te laten groeien. Zomaar iets weggooien, zul je dan ook minder makkelijk doen. Je leert eten volgens het seizoen, je weet namelijk wat er op dat moment te oogsten valt.
  • Je wordt bewuster van de natuur en het klimaat. Je weet veel meer hoe de groei van planten in elkaar zit, maar ook wat je allemaal nodig hebt om überhaupt buiten in de volle grond voedsel te verbouwen. Warmte, regen, geen vervuilde grond en beestjes spelen hier een grote rol in. Hierdoor zul je met meer respect omgaan met de natuur omdat je door krijgt wat deze aspecten te maken hebben met onze voeding.
  • Je weet waar je eten vandaan komt en wat voor voeding het heeft gekregen. Dit weet je niet als je het in de supermarkt koopt. Is dit biologisch of niet en wat voor gif zit er allemaal op en hoeveel eigenlijk?
  • Het werkt ontspannend, want je bent even weg van de drukte en volle schema’s. Het leegmaken van je hoofd en even met je handen in de aarde wroeten, leidt je af van deze druk. Je bent bezig met de basisbehoefte in het leven, namelijk voeding van je eigen bodem.
  • Het is supergezond voor je.
  • Je draagt een steentje bij aan het groener maken van de wereld. Je geeft beestjes een plekje om zich voort te planten en je geeft weer een stukje grond terug aan de natuur, zoals het eigenlijk hoort.

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Wat heb je nodig?

Geduld

Dit is denk ik wel de grootste musthave als je een moestuin hebt. Veel mensen verwachten er soms toch net wat anders van, schieten in de stress als er een week na het planten van een zaadje nog niks is gebeurd en geven het op. Geduld is echt belangrijk. Je moet net even wat langer wachten en je planten vooral tijd geven om te groeien.

Tijd

Je moet er plaats voor vrij maken in je dagelijkse ritme. Op een gegeven moment wordt het een levensstijl en dan zal het automatisch gaan. Kijk vooral wat voor jou werkt. Is dit ’s avonds na het werk, twee vaste dagen in de week of enkel in het weekend? Alles kan! Als het eenmaal in je systeem zit dan kun je uiteindelijk niet meer zonder.

Meer inspiratie:

Aardpeer kweken en oogsten
Vaste moestuinplanten
Moestuin in potten: Tomaten
Start je moestuin: Slim telen
Moestuin voor beginners

Bestel hier het boek van Floor Korte: Floor Korte – Floors moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren: Blog mei, Floor Korte

logo
Sluiten
close