Moestuintips - Zaden kiezen - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Zaden kiezen

Floor Korte Zaden kiezen

Yes yes, het is weer tijd om de zaden te gaan kiezen voor het komende seizoen. Toch wel een van de leukste klusjes in deze tijd van het jaar.

 

Tips voor de aankoop van zaden

  • Heb ik nog zaden in huis en hoeveel? – Heb je nog volle zakjes, dan is het natuurlijk heel erg zonde om hier niks meer mee te doen.
  • Zijn de zaden die je hebt nog goed? – Zaden hebben een bepaalde houdbaarheidsdatum. De verpakkingsdatum en de houdbaarheidsdatum staan altijd op de verpakking. Bekijk deze en selecteer de zaden die eventueel weg kunnen. Merk je dat je heel veel zakjes hebt, dan zou ik aanraden om eerst al je bestaande zaden op te maken en dan volgend jaar pas iets nieuws te kopen.
  • Ik heb heel veel zaden over – Via internet kun je heel veel ruilgroepjes vinden. Of je kunt zelf een oproepje plaatsen op Instagram of facebook. Ik weet zeker dat binnen de kortste keren iemand met jou zaden wil ruilen. Zo hoef je niks weg te gooien en dat scheelt ook nog eens in de portemonnee.
  • Heb je helemaal geen zaden? – Maak eerst je moestuinplan af, voordat je zomaar zaden aanschaft. In je moestuinplan verwerk je waar welk gewas kan groeien en dus ook welke zaden je nodig hebt. Houd rekening met de stand van de zon, het type grond en natuurlijk wat je lekker vindt om te eten. Misschien heb je al eens eerder een heel lekker ras geteeld. Schaf deze dan gewoon nog eens aan.
  • Heb je iemand in je omgeving die ook zaden nodig heeft? – Misschien is het een idee om zaden en pootmateriaal te delen. Ik heb dit afgelopen jaar ook gedaan met mijn zaden, pootaardappelen en knoflooktenen. De inhoud van de zakjes is altijd erg groot, waardoor je ieder jaar weer wat over hebt. Koop het gezamenlijk, dat scheelt geld maar ook overtollige zaden, bollen of knollen waar je zelf niks meer doet.
  • Probeer eens wat anders – Ik vind het altijd leuk om steeds weer wat nieuws te proberen, zodat ieder jaar ook weer een leuke verrassing heeft. Vraag eens rond of mensen leuke ideeën hebben of probeer eens een cucameloen (ook wel muismeloen genoemd), okra, kiwano, olijfkomkommer of patisson. Dit zijn rassen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Dit is echt leuk om eens te proberen.

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Handige zaaitips

Als je de zaden aangeschaft, geruild of juist hergebruikt hebt, kunnen we vanaf februari weer aan de slag. Ik heb alvast een paar handige tips voor je.

  • Tip: heb je nog nooit zaadjes gezaaid en begin je pas net, kies dan makkelijk zaadjes uit die het altijd doen. Denk dan aan de courgette, pompoen, sperziebonen en Oost-Indische kers.
  • Tip: zaai straks niet in een keer heel erg veel van een bepaalde soort, want het is zo zonde dat je straks met enorm veel plantjes blijft zitten.
  • Tip: zaai ook niet te weinig. Weet dat er altijd een plantje dood kan gaan, er een zaadje niet opkomt of dat er eentje enorm achterblijft in het groeiproces. Zorg dat je later met het uitplanten meer keuze hebt. Het is zeker verstandig wat extra bij te zaaien.

Meer zaaien en zaden:

Zaaien en zaden
Olijfkomkommer zaaien
Moestuinbak maken? Zo doe je dat
Vlog: Hoe moet je zaaien?

Op zoek naar een fijne moestuin agenda? Bestel hier het boek van Floor Korte: Een jaar in de moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog december, Floor Korte

logo
Sluiten
close