Moestuintips - Zaden oogsten - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Zaden oogsten

zaden oogsten

Floors moestuin – Zaden oogsten

Het is herfst en dat merk je aan alles. Veel vallende bladeren, takken, veel wind en regen maar ook een steeds grauwer wordende moestuin. Helaas loopt het seizoen ten einde en dat betekent veel dode en dorre planten in de moestuin. Deze planten zou ik er niet zomaar uit trekken en opruimen maar eerst eens goed bekijken.

‘Oogst de zaden, dan kun je die volgend seizoen weer gebruiken’

Veel gewassen maken aan het eind van het jaar bloemen aan. Deze bloemen vormen zich later tot zaadhuisjes. Oogst deze zaadhuisje, laat ze binnen drogen en schud de zaadjes eruit. Deze kun je dan volgend seizoen weer gebruiken.
Gooi dus niet zomaar al je planten op de composthoop, bestudeer ze goed en kijk of je er zaden van kunt oogsten.Let wel op dat dit niet gaat bij rassen met “F1-Hybride” ervoor. Resistente zadenrassen geven geen zuivere nakomelingen, dus hier zaad uit winnen zou ik niet doen.

Van deze planten kun je makkelijk zelf zaden oogsten:

Venkel

  • Bij warmer weer schiet venkel vaak door, de plant maakt dan bloemen aan. Deze bloemen bloeien mooi en maken uiteindelijk zaden aan.

Zonnebloemen

  • Die mooie hangende zonnebloem koppen waar de gele kleine blaadjes van afgevallen zijn. Als je de kop goed bestudeerd, zie je dat daar allemaal zonnebloempitjes in schuil gaan. Oogst de zonnebloemkop en wrijf met de duim over de kop, als de zaadjes droog genoeg zijn zullen de zaadjes er zo uit vallen. Zelf laat ik altijd een aantal koppen hangen speciaal voor de vogels, ze zijn er dol op en pikken zo een hele kop leeg.

Oost-Indische kers

  • Na het uitbloeien van de bloemen vormen zich hier drie aan elkaar geplakte bolletjes, dit zijn de zaden. Deze kun je in zijn geheel van de plant breken en door drie delen. Laat de zaadjes binnen drogen tot ze bruin kleuren en berg ze dan pas op. Doe dit niet als ze nog vochtig zijn, dan kunnen de zaden namelijk gaan schimmelen.

Spinazie

  • Zaden oogsten van spinazie kan bij zowel de gewone, als andere soorten spinazie. Spinazie maakt heel makkelijk en snel zaadjes aan. Deze zaden groeien aan de stam, in de oksel van het blad. Wees er snel bij, hij laat namelijk snel zijn zaadjes vallen. Als je dit niet op tijd opruimt zal je tuin volgend jaar vol met spinazie staan.

Rucola

  • Zodra de rucola zijn kleine gele bloemetjes vormt, zullen zich de zaadhuisjes vormen. Deze lijken een beetje op een bruin mini sperzieboontje. Hier zitten kleine zwarte zaadjes in die je kunt drogen en bewaren voor volgend jaar.

Radijs

  • Heb jij nog radijsjes in de tuin staan, maar hebben deze heel veel loof aangemaakt? Dat is mooi want dan gaat de plant uiteindelijk bloemen maken. Na deze bloemen ontstaan er zaadpeulen waar de zaden in zitten.

zaden oogsten

Tip: laat de zaden heel goed drogen en verpak ze in een papieren zakje. Doe ze niet in plastic, want de kans op schimmel is dan namelijk veel groter.

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer moestuintips:

Maanzaad papaver kweken en oogsten
Zelf zaden winnen
Doe het zelf: Zaadbommen maken
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 4

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte

logo
Sluiten
close