Snijkool (ook wel bladkool genoemd) is mijn favoriete winterse groente. Een gewas waar ik mij ieder jaar weer op verheug. De mooie, gekartelde losse bladeren groeien razendsnel en zijn ongelofelijk gezond.
“Ik zaai deze groente het liefst zo laat mogelijk in het seizoen, zodat ik er de hele winter van kan plukken”
Net als boerenkool, rode kool, bloemkool, broccoli en spruiten, hoort snijkool bij de Brassica oleracea familie. Deze smakelijke bladgroente stamt af van een wilde kool uit de landen in het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Een kool waar boerenkool nog het meest op schijnt te lijken. Gedomesticeerde varianten hiervan werden al gegeten door de oude Egyptenaren. Ook bij de Grieken stond de groente al in de 4e eeuw voor Christus op het menu.
Snijkool zaaien
Je kunt snijkool zaaien van maart tot en met augustus en de bladeren dan oogsten van juli tot en met maart. Ik zaai deze groente zelf echter het liefst zo laat mogelijk in het seizoen, zodat ik er de hele winter door van kan plukken. Net als bij boerenkool, worden de bladeren namelijk lekkerder als ze wat kou hebben doorstaan. Lage temperaturen zetten het zetmeel in het blad om in suiker waardoor de smaak minder bitter wordt. Ook de kleur verandert door de kou: “Red Russian” wordt een stuk paarser naarmate het buiten koeler wordt.
Snijkool in pot of volle grond
Het kweken van snijkool is alles behalve ingewikkeld. Ik heb tot dusver steeds de rassen “Red Russian” en “Siberian” gekweekt. Deze hebben het zowel in de volle grond als in een grote pot al snel naar hun zin. Belangrijk is wel om te zorgen voor voldoende voeding. Veel voeding zelfs. Dit kun je doen door van tevoren goed verteerde mest of compost door de grond te werken. Bij droog weer kun je af en toe een scheut wormenthee of smeerwortelgier aan het gietwater toevoegen.
Oogsten en verwerken
Op dit moment is het snijkoolblad op mijn balkon helaas nog amper 3 centimeter groot in doorsnede. Nog veel te klein om te plukken en om te toveren tot een appetijtelijk bord of glas voor deze Stadstuinieren. Helaas! Daarbij bleek snijkool in de winkel en op de markt ook nog eens onvindbaar… Iets wat mij niet geheel verbaasde, omdat snijkoolbladeren sneller verleppen dan boerenkoolblad en het beste vers geplukt gegeten of verwerkt kunnen worden. Het maakt deze bijzondere groente naar mijn idee in ieder geval nog aantrekkelijker om zelf te kweken. Je zult alleen wel je best moeten doen om vogels op afstand te houden, want die zijn dol op het jonge blad!
In de keuken kun je snijkool inzetten voor gerechten waar je anders boerenkool of palmkool voor zou gebruiken. Snijkoolstampot is bijvoorbeeld erg lekker. De bladeren zijn echter wel een stuk zachter, dus kook ze vooral niet te lang. Wokken of stomen is waarschijnlijk nog de best optie Dan blijven de voedingsstoffen beter behouden dan wanneer je de snijkool kookt in water. Zelf geef ik wat betreft deze groente over het algemeen de voorkeur aan rauw. Jong geplukt zijn de blaadjes namelijk ongelofelijk lekker om toe te voegen aan een salade of om te verwerken in sap of een smoothie.
Meer inspiratie:
Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes
Vijgen kweken en oogsten
Knolselderij Kweken
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Stadstuinieren 2016-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber