Van lange stekels tot knuffelbare schijven. Er zijn veel verschillende soorten Opuntia’s, de meeste blijven klein van stuk, andere kunnen enorm groot worden en sommige zien er zelfs aaibaar uit. Met wat geduld zijn deze gezellige cactussen makkelijk te stekken. Ideaal als je je cactusverzameling wilt uitbreiden, of een vollere pot wilt kweken. Handschoenen zijn wel essentieel, om prikgevaar te voorkomen.
Het stekken van je opuntia cactus
De Opuntia is opgebouwd uit schijven, waarbij de nieuwe schijven bovenop de basisschijf groeien. Deze schijven kun je gebruiken om je plant te stekken. Snij voorzichtig een schijf af met een scherp mes, zo dicht mogelijk bij de basisschijf. Trek hierbij handschoenen aan of wikkel je plant in krantenpapier, want die stekeltjes blijven gemakkelijk in je huid hangen. Ben je toch per ongeluk tegen je cactus gestoten? Gebruik dan wat olijfolie of afwasmiddel om de stekels uit je huid te wrijven. Snij één of meerdere schijven af, afhankelijk van hoeveel stekjes je wilt maken. De moederplant zal na verloop van tijd weer nieuwe schijven groeien.
De schijf die je hebt afgesneden laat je een paar dagen drogen, zodat de wond heelt. Leg hem op een droge plek uit de volle zon. Zodra het wondje gesloten is, kun je je stek oppotten. Zet hem in een klein potje met potgrond, waar je flink wat zand doorheen mengt. Dit zorgt ervoor dat de grond sneller droogvalt nadat je water hebt gegeven. Zet het onderste 1/3e deel van je stekje in de grond, zodat hij stevig in het potje staat. Geef nu niet meteen water, want je stek kan dat nog niet opnemen. Zet hem op een plek met indirect licht en bouw het water geven rustig op. Na twee weken geef je een kleine scheut, waarna je weer een paar weken wacht tot de volgende scheut. De grond moet tussendoor goed droogvallen. Als je stekje erg krimpt, kun je iets meer water geven. Wiebel zo nu en dan voorzichtig aan je stekje, om te voelen of hij al wortelt. Dit kan best een tijd duren, maar zolang hij stevig blijft en niet verkleurt, is het nog een kwestie van geduld hebben. Wordt hij slap en zelfs snotterig? Snij dan het besmette deel weg, laat de wond weer goed drogen en plant hem opnieuw in schone potgrond.
Zodra je stekje geworteld is, kan je hem in de volle zon zetten. Er verschijnen vanzelf nieuwe schijven aan je stek. Mocht je de smaak te pakken hebben, kun je die na verloop van tijd natuurlijk ook weer stekken. Wil je een volle pot met Opuntia’s? Laat je stekjes dan eerst in een eigen potje wortelen. Zodra ze goed aan het groeien zijn, kun je je stekken bij de moederplant in de pot zetten.
Verzorgingstips
De Opuntia is een cactus die veel licht en weinig water wil. Geef hem minstens een paar uur per dag direct zonlicht. Als hij te donker staat, groeien de nieuwe schijven niet in hun mooie vorm: in plaats van ovaal en plat, groeien ze recht omhoog en worden ze lang en iel. Deze misvormde groei kun je uit je plant snijden. Zet hem daarna op een plek met voldoende licht en hij zal met gezonde groei opnieuw uitlopen.
Veel water heeft deze cactus niet nodig, maar hij moet zeker zo nu en dan wat drinken. Geef in de warme zomermaanden eens in de twee weken water, in de herfst één keer per maand en in de winter kan hij een tijd droog staan. Als hij te weinig water krijgt, gaan de schijven rimpelen en kunnen ze zelfs gaan hangen. De oplossing is wat meer water geven. En dan niet in één keer heel veel, want daardoor kan de grond te lang nat blijven wat rot tot gevolg heeft. Geef regelmatig een scheut als de grond weer droog is en bouw het zo op.
Meer van Mama Botanica:
Opuntia’s kunnen enorm oud worden en naarmate je plant ouder wordt, zal de stam verhouten. De onderste schijf wordt dan bruin, maar blijft stevig. Hierdoor kan je plant nog hoger groeien, zonder om te vallen. Het rode tintje dat nieuwe groei soms heeft, beschermt de plant tegen het felle zonlicht. Hoe meer licht je je plant geeft, hoe langer hij gekleurd zal blijven.
Meer inspiratie:
Stek je Chinees lantaarnplantje
Planten stekken: in 6 stappen naar ideale stekjes
Vlog: Stekken salie, lavendel en verveine
Calathea stekken en verzorgen
Colakruid stekken
Stadstuinieren: 2021-03. Tekst en fotografie: Mama Botanica