Vegetarische zomerlunch met eetbare bloemen

Verrassend, fleurig, onverwacht, exclusief en feestelijk. Eetbare bloemen serveren op de soep, salade en borrelhapje maakt iedereen vrolijk. Serveer daarom deze zomer eens een bloemenlunch voor je familie en vrienden. Je scoort er gegarandeerd applaus mee.
Nu, in de zomer staat de tuin boordevol met vele soorten bloemen. Nu is er overdaad aan goudsbloemen, stokrozen, afrikaantjes, Hosta’s, rozen en lavendel. En er is nog zoveel meer fleurig eetbaars in de tuin. Daar kun je ook heel gemakkelijk culinair van genieten. Vier de zomer met deze eenvoudige en fleurige recepten voor een heerlijke relaxte vegetarische zomerlunch. Want met een handvol bloemen over, maar ook in je gerechten tover je een eenvoudige lunch om tot een feestmaal.
In de zomer laden we onze batterijen weer op voor nieuwe energie in je lijf. Door veel buiten te zijn en in de tuin te werken. Het terras weer mooi te maken met fleurige bloembakken als fraaie omlijsting voor veel gezellige uurtjes met familie en vrienden. Ook als ik alleen ben vind ik het trouwens fijn om fleurig te lunchen. Gewoon omdat het kan. En ik voel: kleur is gezond en goed voor mijn humeur.
‘Met een handvol bloemen tover je een eenvoudige lunch om tot een feestmaal’
Er zijn heel veel bloemensoorten eetbaar maar je kunt niet zomaar van alles gaan proeven want dat kan he-le-maal verkeerd aflopen.
En de bonusregel: leer ook je kinderen wat er eetbaar is in je tuin en wat niet (dus eigenlijk net als bij bessen). Leer ze om altijd bij jou te komen checken of het veilig is als ze iets uit de tuin willen proeven. Neem ze mee bij het oogsten in de (moes)tuin. Laat ze ruiken aan de keukenkruiden zodat ze spelenderwijs leren wat voor moois en lekkers de natuur te bieden heeft. Dan gaan ze er ook beter op passen als ze later volwassen zijn zodat ze dit weer doorgeven aan de volgende generatie.
Sangria met goudsbloem
Amuse: Zonnebloemensalsa met gefrituurde zonnebloemknopjes
Pindasoep met eetbare bloemen
Recept: Gevulde courgettebloemen
Salade met klaproos en bloemetjes van uitjes
Vijgen kweken en oogsten
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Courgette kweken: van zaaien tot oogsten
Stadstuinieren 2020-02 Tekst: Anna Koster | Fotografie: Anna Koster en Gerda Venema
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!