Hoe meer de Europese wegen ‘s zomers verstopt raken, hoe aantrekkelijker het klinkt: vakantie vieren op je eigen terras. Misschien worden daarom balkons en terrassen steeds vaker aangekleed met palmen, bananenplanten en boomvarens. Maar ja, met dergelijke planten mag je wel een hele kamer uitruimen voor het overwinteren. Daarom is het misschien handiger om een vijgenboom te kiezen als potplant.
“Een vijg in een pot draagt meer vruchten dan in de volle grond”
Is een vijgenboom in pot winterhard?
Een vijgenboom geeft een weelderig subtropisch effect, maar kan ‘s winters buiten blijven. Nu zou het misleidend zijn om te beweren dat een vijgenboomp in pot volledig winterhard is. Maar als je bereid bent om er zorgvuldig mee om te springen, kan een vijg toch een leven lang meegaan.
Zoals met zoveel potheesters is nattigheid ‘s winters een grotere bedreiging dan vorst. Natte potkluiten bevriezen veel eerder dan droge. Een vijg in pot die nog in volle groei is op het moment dat de vorst invalt, is extra kwetsbaar. Wees daarom spaarzaam met mest die veel stikstof bevat, want stikstof bevordert de groei. Gebruik liever een meststof met veel kalium en fosfor, zoals je die geeft aan tomaten, en mest niet door tot diep in de herfst, maar houd er eind juli mee op.
Een vijg in pot produceert volop vruchten
Wie een vijg aanschaft, wil vruchten plukken en nu wil het gelukkige toeval dat een vijg in pot vaak meer vruchten draagt dan een vijgenboom in de volle grond; het feit dat de wortels in een pot maar een beperkte groeiruimte hebben, bevordert de vruchtzetting. Zoek overigens niet naar bloemen, want de bloem is de vijg: wat wij een vrucht noemen is in feite de bloembodem met piepkleine bloempjes aan de binnenkant. In mediterrane streken worden die bloemen bevrucht door een galwespje. Het gaatje waardoor het insect binnendringt, is te zien aan de bovenkant van de vijg. Bij ons komt dat wespje niet voor, maar veel vijgenrassen kunnen ook zonder bevruchting vijgen geven.
Vijgenboom in pot verzorgen
In een vierkante pot van 50x50x50 cm. zal een vijgenboom uitgroeien tot een struik van ruim twee meter breed en hoog. Het is geen gek idee om een vijgenstruik-in-pot van meet af aan in een platte vorm te snoeien. Streef naar een waaier, hoewel het hoekige hout van de vijg nooit een perfecte waaiervorm zal aannemen. Het voordeel van een waaier – of iets wat daarop lijkt – is dat zo’n struik gemakkelijker tussen twee rietmatten is in te pakken, mocht het een keer echt streng vriezen. Maar noppenfolie mag natuurlijk ook; het oogt minder ambachtelijk, maar is even effectief.
Ook een vijg in je tuin?
Meer over vijgen lees je hier:
Vijgen kweken? Zo doe je dat
Recept: Vijgencompote
Meer inspiratie:
Knoflook kweken in een pot!
Rucola groeit prima in een pot
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Bestel hier het boek van Romke:
Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin
Stadstuinieren 2014-05 – Tekst: Romke van de Kaa