Voorkomen en bestrijden van spint - Stadstuinieren
Moestuin

Voorkomen en bestrijden van spint

Last van spintmijt op je kamerplanten of in je moestuin? In dit artikel lees je hoe je deze kleine, schadelijke belagers herkent en effectief kunt bestrijden zowel binnenshuis als buitenshuis.

Wat zijn de symptomen van spintmijt?

  • Verkleurde bladeren: Spintmijten zuigen plantensappen uit de bladeren, wat resulteert in gele, bruine of grijze vlekken.
  • Fijn web: Op de onderkant van bladeren en tussen de stengels zie je fijne spinnenwebben.
  • Verzwakte planten: Aangetaste planten vertonen groeivertraging en kunnen uiteindelijk verwelken.

Spintmijten, ook bekend als Tetranychidae, zijn microscopisch kleine spinachtigen die zich snel kunnen voortplanten, vooral bij warm en droog weer. Ze zuigen het sap uit de plantencellen, wat leidt tot verminderde fotosynthese en dus een zwakkere plant. De aanwezigheid van webben is vaak een duidelijk teken dat je met spintmijten te maken hebt.

Hoe voorkom ik spint op mijn kamerplanten?

  1. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid: Spintmijten gedijen in droge omstandigheden. Door de luchtvochtigheid te verhogen, maak je het ze minder aantrekkelijk.
  2. Sterke planten: Houd je planten gezond door ze regelmatig voeding te geven. Gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen.
  3. Gezonde bodem: Spintmijt zit graag in oude potgrond, dus voeg verse potgrond toe of verpot je planten elke drie jaar.
  4. Natuurlijke beschermingsmiddelen: Gebruik preventief natuurlijke middelen zoals CANNACURE. Dit product kan helpen bij het bestrijden van varenrouwmuggen en andere plagen, zoals spintmijt, wolluis en bladluis.
  5. Regelmatige inspectie: Controleer je planten regelmatig, vooral aan de onderkant van de bladeren, om een vroege besmetting snel te kunnen aanpakken.
  6. Afspoelen met water: Besproei je planten regelmatig met water om stof en spintmijten weg te spoelen.

Hoe voorkom ik spint in mijn moestuin of kas?

  1. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid: Spintmijten gedijen in droge omstandigheden. Door de luchtvochtigheid te verhogen, maak je het ze minder aantrekkelijk. 
  2. Sterke planten: Houd je planten gezond door ze regelmatig water en voeding te geven. Gezonde planten zijn minder vatbaar voor plagen.
  3. Natuurlijke vijanden: Lok nuttige insecten zoals roofmijten, lieveheersbeestjes en gaasvliegen naar je tuin.
  4. Natuurlijke beschermingsmiddelen: Gebruik CANNACURE als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dit product kan ook ingezet worden bij plagen zoals spintmijt, wolluis en bladluis.
  5. Regelmatige inspectie: Controleer je planten regelmatig, vooral aan de onderkant van de bladeren, om een vroege besmetting snel te kunnen aanpakken.
  6. Afspoelen met water: Besproei je planten regelmatig met water om stof en spintmijten weg te spoelen.
  7. Verwijder oude bladeren: Oude verdroogde bladeren kunnen dienen als schuilplaatsen voor de spintmijt. Verwijder die dan ook.

Spint bestrijden op kamerplanten en in de moestuin

  1. Opruimen: Knip de de aangepaste delen weg en ruim ze gelijk op. Werk schoon zodat de spint niet meelift op je snoeischaar.
  2. Lok nuttige insecten: Lok nuttige insecten zoals aaltjes en roofmijten naar je tuin door bloemen en kruiden te planten.
  3. Gele vangplaten: Maak gebruik van gele vangplaten als insectenval.
  4. Gebruik van CANNACURE: Gebruik CANNACURE als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dit product kan ook ingezet worden bij plagen zoals meeldauw, spintmijt, wolluis en bladluis.
  5. Vermijd insecticiden: Probeer insecticiden te vermijden, omdat  spintmijt vaak resistent is en pesticiden ook nuttige insecten doden.

Hoe weet ik of mijn planten hersteld zijn?

Een gezonde groei, het verdwijnen van verkleurde vlekken en het ontbreken van nieuwe webben zijn tekenen dat je planten zich herstellen. Blijf je planten regelmatig controleren om een nieuwe uitbraak van spintmijten te voorkomen. Probeer insecticiden te vermijden, omdat witte vlieg vaak resistent is en het nuttige insecten doodt.

Meer inspiratie:

Witte vlieg
Voorkomen en bestrijden van bladluis
Heet vriend en vijand welkom in je moestuin
Huitlacoche

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close