Zo maak je een goed Moestuinplan

Wil je dit jaar genieten van (nog meer) groente en fruit uit je eigen stadstuintje? Dan is het maken van een goed doordacht plan de perfecte manier om te beginnen! Laten we samen stap voor stap een moestuinplan opstellen, zodat je met vertrouwen het nieuwe tuinseizoen kunt starten.
De eerste stap is het in kaart brengen van je moestuin. Of je nu een ruime tuin hebt of een klein dakterras of balkon (zoals ik), een visuele weergave helpt je inzicht krijgen in de beschikbare ruimte. Werk de beschikbare bedden, vakken en/of potten in je moestuin uit op papier of gebruik een ontwerpprogramma om de indeling te visualiseren. Ook een eenvoudige schets in een spreadsheet kan al voldoende zijn om overzicht te krijgen. Het kan helpen om je vakken, bedden of potten te nummeren, zodat je straks bij stap 3 makkelijk kunt aangeven wat je waar gaat zaaien.
Geef eventueel je looppaden, grotere structuren (die schaduw werpen) en je vaste planten een plek. Noteer van welke kant de zon komt en waar de zonnigste plekjes zijn in de tuin. Dat laatste is zeker bij een kleine stadstuin of balkon cruciaal, omdat sommige soorten volle zon wensen en andere groente wel met wat minder zonuren (4-6 uur) toe kunnen. Daarnaast wil je voorkomen dat hoge planten de lager blijvende groenten straks helemaal in de schaduw zetten.
Na het maken van een moestuinplan, heb je een duidelijk beeld van je moestuin. Nu is het tijd om te beslissen welke gewassen je wil kweken. Inventariseer welke zaden je nog in huis hebt en controleer de kiemkracht. Zaden zijn maar beperkt houdbaar, dus het is verstandig om bij oudere zaden een kiemtestje te doen. Maak een lijst van de groenten, kruiden en eventueel bloemen die je dit seizoen wil kweken. Kweek vooral wat je zelf lekker vindt en graag wil eten, maar hou ook rekening met de groeiomstandigheden in je moestuin. Houd rekening met de beschikbare ruimte en de hoeveelheid zonlicht die elk gewas nodig heeft.
Met je moestuinplan schets en zaaiwensen in de hand, kun je beginnen met het maken van een zaaischema of zaaikalender. Dit helpt je om te bepalen welke gewassen je waar en wanneer gaat zaaien. Noteer in een tabel of spreadsheet in de linker kolom de verschillende bedden, vakken en/of potten in je moestuin en wijs aan elk een specifiek gewas toe. Geef aan wanneer je de groente moet zaaien (dat verschilt per gewas, achterop het zakje zaadjes vind je de instructies) en schat in hoe lang het gewas de plek bezet houdt.
Sommige gewassen kun je al na een paar maanden oogsten, andere hebben langer nodig. Wil je de ruimte in je moestuin optimaal benutten? Denk dan alvast na over wat je hierna op dezelfde plek gaat zaaien. Hou hierbij altijd rekening met wisselteelt: het is niet verstandig om achtereenvolgens gewassen van dezelfde familie op dezelfde locatie te planten. Gewasrotatie voorkomt bodemuitputting en vermindert de kans op ziekten. Denk ook aan combinatieteelt; sommige planten bevorderen elkaars groei of houden plagen op afstand wanneer ze naast elkaar staan (denk aan tomaten en basilicum).
De laatste stap is het maken van een planning! Maak een week- of maandplanning waarin je per periode noteert welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Denk daarbij aan het voorzaaien van groentes als courgettes, pompoenen, pepers en tomaten, het uitplanten van zaailingen, onkruid wieden, controleren op plagen (zoals slakken) en behandelen waar nodig. Maar ook een vak of rij leeg oogsten en voeding geven. Zeker als je, net als ik, vooral in bakken en potten moestuiniert, is het essentieel om regelmatig de juiste plantvoeding te blijven geven, omdat de aarde in potten veel sneller uitput dan wanneer je in de volle grond tuiniert. Vloeibare voeding is het makkelijkst om te geven.
Met de producten van CANNA geef je je groente- en fruitplanten altijd de juiste voedingsstoffen voor iedere fase in het groeiproces. Bio Vega is perfect geschikt voor de beginfase van de groei van alle gewassen en voor groenblijvende groenten zoals sla, boonsoorten, kolen en knolgewassen. Bio Flores is ideaal voor vruchtgewassen zoals tomaten, pompoenen, pepers en courgettes. Dit geef je vanaf het moment dat de eerste bloemetjes verschijnen. Op de fles staat uitgelegd in welke verhouding je de voeding moet verdunnen.
Natuurlijk is een moestuinplan maken maar het halve werk. En in de praktijk gaan dingen altijd anders dan je van tevoren verwacht. Zeker in de moestuin! Maar als je deze vier stappen volgt, ga je zeker weten goed voorbereid je moestuinjaar in. Ik wens je heel veel succes en vooral veel tuinierplezier!
Vaste moestuinplanten
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
BIOCANNA Bio Vega
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!