Zo stek je een ZZ-plant

Je kent hem wel, maar misschien niet bij naam: de Zamioculcas zamiifolia, afgekort de ZZ-plant. De sterke overlever die in dat donkere hoekje in de woonkamer kan staan en het zelfs in de gang nog prima lijkt te vinden, zolang er maar iets van daglicht bij de blaadjes komt. Hij groeit niet snel en ook met stekken heb je geduld nodig. Maar als hij dan gaat groeien, ben je extra trots, dat kan ik je verzekeren!
De snelste manier om je ZZ-plant te vermeerderen is door hem te scheuren. Hiervoor haal je de moederplant uit de pot en verwijder je een deel van de potgrond. Je ziet nu de grote knollen onder de grond tevoorschijn komen. Ze lijken een beetje op aardappels en zijn de truc van je plant om veel vocht en voedingsstoffen op te slaan voor slechte tijden. Aan elke knol groeit een plantje, dat je van de moederplant af kunt scheuren. Dit kan je met je handen doen, of je pakt er een scherp mes bij. Om er zeker van te zijn dat er geen rot in je stekje komt, laat je de wond een dag aan de lucht drogen. Daarna kan de stek direct in de potgrond geplant worden. Verzorg hem net zoals je de moederplant verzorgde en na een tijd zal je nieuwe uitlopers vanuit de grond zien groeien.
Wil je je moederplant niet kleiner maken, dan zijn er nog andere manieren om je plant te stekken. Dat kan met een bladstek of een stengelstek. Voor een stengelstek snij je een hele stengel of een deel van een stengel af. Laat de wond drogen voor je verder gaat. Nu kan je kiezen of je je stek eerst op water of direct in de grond zet. Het is sowieso een kwestie van geduld hebben: uit de stengel komen een nieuwe knol en nieuwe wortels groeien, maar het kan wel een paar maanden duren voordat je nieuwe blaadjes ziet. Als je je stek in het water zet, kan je beter in de gaten houden of er al wat gebeurt. Groeien er een aantal stevige wortels aan, dan kan je stekje de grond in. Bij stekken in de grond moet je het vertrouwen hebben dat er onder de grond hard wordt gewerkt. Laat de grond tussen het water geven door droogvallen, zodat de stek niet altijd in natte grond staat. En heb geduld. Wil je heel graag weten of er al wat wortels groeien? Wiebel dan even aan je stekje, maar trek hem niet helemaal uit de grond. Dat kan de nieuwe groei juist beschadigen.
Het kan niet bij veel planten, maar de ZZ-plant kun je met een enkel blaadje stekken. Dit is een bijzonder proces voor de mensen die echt geduld hebben. Snij een volwassen blad van een stengel. Net als bij de stengelstek kun je hem zowel in de grond als in het water laten wortelen. Zet je je stekje in de grond, doe dan een doorzichtig plastic zakje over het potje heen. Door de hogere luchtvochtigheid, versnel je het groeiproces. Wiebel soms even aan de blaadjes om te zien of ze al vaster staan en er dus wortels groeien. Je hebt wat meer kans op uitval, dus zet meerdere stekjes in de grond en verwijder de blaadjes die verdrogen. Na een paar maanden kan je nieuwe groei boven de grond verwachten. Stekjes in het water, waarbij alleen het onderste stukje van het blad in het water staat, kunnen de grond in als er een mooi knolletje met wortels is gevormd. Je kunt de groei van je stekken stimuleren door de stekjes in stekpoeder te dopen en ze op tijd een grotere pot te geven. Ondanks dat de moederplant op donkere plekken overleeft, gedijen de stekjes het best bij veel indirect licht.
De ZZ-plant kan bijna alles wel aan en gaat zelfs eerder dood door te veel zorg, dan door verwaarlozing. Het is funest om te veel water te geven, want dan gaan de knollen rotten. Laat de grond dus altijd droogvallen voordat je water geeft. Qua licht is het een alleskunner, al groeit de plant het best met veel indirect licht. Op een plek in de volle schaduw groeit je plant langzamer en heeft hij ook minder water nodig. Wil je hem in de volle zon zetten? Laat hem hier dan eerst aan wennen, door de zonuren langzaam te verhogen. Zo voorkom je verbrande blaadjes. Vind je de normale ZZ-plant saai? Ga dan op zoek naar de ZZ Raven; de lichtgroene blaadjes van deze plant kleuren zwart naarmate ze ouder worden, een bijzondere transformatie.
Calathea stekken en verzorgen
Stek je Chinees lantaarnplantje
Planten stekken: in 6 stappen naar ideale stekjes
Planten stekken – Salie, verveine en lavendel
Stadstuinieren: 2022-03. Tekst en fotografie: Mama Botanica
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!