Plantenversterking: Extra steun

“Een dun laagje van een beschermende stof op de plant remt op die plaats de kans op schimmels”

Ook al is je grond in orde, ook al heb je voldoende plantenvoeding gegeven, ook dan nog blijft het mogelijk dat invloeden van buitenaf je planten het leven zuur maken. Insecten en schimmels richten zich vooral op zwakke planten. Dus let op dat je je planten niet te veel voeding of water geeft, maar juist een beetje sober en stevig opkweekt tot de oogst.

Bij vochtig, koud en kil weer zullen schimmels makkelijker optreden. Je kunt de problemen voor zijn door juist in deze periode en vooral bij die planten die wat gevoeliger zijn, preventief te werk te gaan. Omdat planten via de bladeren aangetast worden, is het belangrijk ze ook via het blad versterking te geven. Een dun laagje van een beschermende stof op de plant remt op die plaats de kans op schimmels.

Zeewier en heermoes (Equisetum) zijn erg effectief

Zeewier

Zeewier bevat een uitgebreide reeks sporenelementen en natuurlijke groeihormonen die de planten een sterke groeistoot geven en de bladeren steviger, sterker en donkerder van kleur maken. Zo krijgen schimmels minder kans.

Heermoes

Heermoes is een bekend en vaak erg hinderlijk en onuitroeibaar onkruid. De gekke varenachtige stengels en stekels zitten echter boordevol silicium. Een aftreksel van de bladeren maak je net als brandnetelgier en vernevel je op de planten. Het dunne laagje silicium werkt als buffer tegen bedreigingen van buitenaf. Tegelijk neemt de plant een deel op als voeding.

Vernevel de beide producten fijn over de hele plant, en herhaal bij ongunstige omstandigheden na twee tot drie dagen.

Planten kun je ook sterker maken door ze juist op de gevoelige plaatsen, op de bladeren dus, extra voeding te geven. Dat kun je doen door een aftreksel te maken met zeewier en brandnetels. Verdun het tot op 10 % met regenwater en vernevel het met een plantenspuit op de planten.

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens