CANNA Educatie - Zelf kweken - Stadstuinieren
Scholenproject

CANNA Educatie – Zelf kweken

Onze aanpak draait om jullie behoeften. We luisteren naar wat het best bij de individuele school past. In samenwerking met de docent streven we ernaar om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de leerdoelen. Door praktische ondersteuning en advies te bieden, kunnen wij de leerkracht ontzorgen en de leservaring verrijken.

CANNA zorgt ervoor dat alles wat nodig is om planten te kweken aanwezig is. Als producent van plantenvoeding en potgrond stellen we jaarlijks diverse materialen gratis ter beschikking. Daarnaast brengen we, afhankelijk van het type project, ook gieters, potten en labels mee.

Maar dat is nog niet alles. Scholen kunnen ook rekenen op professionele ondersteuning van een ervaren kweker. Deze expert, speciaal aangesteld door CANNA, staat klaar om leerkrachten en leerlingen te begeleiden tijdens de praktijklessen. Op afspraak zal deze persoon tweemaal gratis advies komen geven, zodat het kweken van de planten een gegarandeerd succes wordt. Er zijn een aantal mogelijkheden om zelf te kweken:

Kweken in de school

Er is in een school altijd wel een plekje te vinden voor een groeitent. Zo’n groeitent heeft voordelen:

  • Je kunt jaarrond telen
  • Optimale klimaatcondities
  • Extra bescherming tegen ziekten
  • Makkelijk in (praktijk)lokaal, Atrium of gang te plaatsen

In een tent kun je 4/6 tomaten- of komkommerplanten kweken. Dit is afhankelijk van de teeltduur.

De kosten voor een professionele kweektent van 120cm x 120cm x 200cm zijn voor rekening van de school. CANNA kan deze zonder winstoogmerk leveren, inclusief groeilamp, regelaar, ventilator en andere benodigdheden. Ook zullen wij helpen met de installatie hiervan, zodat er zonder problemen gestart kan worden.

De teelt van komkommer is een mooi voorbeeld van een project om in een tent te kweken. In een betrekkelijk korte periode komen alle gewashandelingen en -stadia van de plant voorbij. Bovendien voor de docent en zijn/haar assistent is het goed in te plannen.

Voordelen van komkommerteelt

  • Past prima binnen een termijn van 3 maanden.
  • Kan weinig misgaan tijdens de teelt.
  • Alle stadia van de plant zijn visueel goed te volgen.
  • Groeit prima in een tent onder verlichting en is dus jaarrond te telen.
  • Leerlingen zijn enthousiast over de snelle groei.
  • “De snelle oogst van komkommers was de kers op de taart.”

Kweken op de vensterbank

Vaak wordt er gekozen voor het zelf zaaien, vervolgens op de vensterbank ontkiemen en groeien. Maar wist je dat je groenten ook opnieuw kunt opkweken? Dit kan ook van allerlei gewassen, in de klas op de vensterbank. Laat ze zelf een groente kiezen en laat je verrassen door de resultaten!

Gekker kunnen we het niet maken! Wie had dat gedacht. Afgesneden wortels die opnieuw blad maken!

Naast dit ‘Out of the Box’ denken, kun je ook nog kiezen voor stekken, enten of andere technieken van kweken en vermeerderen.

Kweken in de schooltuin

Een schooltuin of moestuin vraagt jaarrond aandacht. Vanaf begin maart kun je echter al in een moestuin gaan zaaien en planten. Maar scholen kunnen ook eerder starten met opkweken. Bijvoorbeeld in een tent of op de vensterbank. Vanaf februari start namelijk het kweekseizoen voor moestuinieren. Paprika’s, tomaten, courgettes en bloemkoolplanten worden op school de Passie in Wierden in de tent voorgekiemd. Begin mei is het dan alle hens aan dek als alle planten in de moestuin worden geplant. Ook bij dit soort projecten is CANNA educatie graag bereidt om scholen met deskundig advies bij te staan.

 

Interesse in de schoolprojecten van CANNA?’ Wij horen graag je wensen en komen je in een persoonlijk gesprek informeren over de legio mogelijkheden. Wil je meer informatie?  Mail ons!

Lees meer over het scholenprojdect:

CANNA Educatie – Scholenproject
CANNA Educatie – Eckartcollege
CANNA Educatie – Pro onderwijs Gouda

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Tekst: Henry Jansen

logo
Sluiten
close