Boerenkool: verrassend anders

Zelf je boerenkool kweken is de beste manier om zonder zorgen ook midden in de winter volop ‘vers’ uit eigen tuin te kunnen eten, zonder de noodzaak van diepvries of bewaren. Misschien moeten we daarom wat meer investeren in deze bijzondere wintergroente. Er is een ruime keuze uit de klassieke ‘donkergroene gekrulde’, de mooie grijs-groene en gelukkig ook steeds vaker de opvallende paarse boerenkool. Er zijn verrassende en uiteraard goed winterharde Russische variëteiten zoals ‘Russian frills’ en ‘winter red’, vol krullen en strepen. En de langwerpige grijze Italiaanse palmkool!

Vrolijke wintertuin

Ik kweek elk jaar een paar planten van elke soort en maak daar een decoratief winterveldje van. Zelfs op de donkerste winterdagen word ik daar nog vrolijk van. Met sneeuw of ijs erop wordt het nog mooier en de kleuren en tinten van boerenkool worden intenser met de kou. Om te oogsten ga ik plukken. Gewoon her en der een blad of stengel. Tegen het voorjaar is dat bed dan kaalgeplukt. Maar ook dan is het nog niet gedaan, want de meesten hergroeien in het voorjaar tot een verrassend wit en geel bloeiend koolveld.

Boerenkool zou net als spruitjes door de vorst gewoon nog lekkerder worden.

Ben je uitgekeken op de klassieke stamppot in talloze winterse variaties, dan wordt het misschien tijd voor een boerenkooltaart. Of: hoe maak je dat boerenkool eens verrassend anders op tafel komt. De smaak van boerenkool is niet echt uitgesproken en laat zich mooi combineren met aardappelen en ui. Voor een pittig accent gebruik je oude kaas en knoflook.

 

Recept Boerenkooltaart:

Voor een taartje van vier stukken, of voor twee personen met grote honger.

Ingrediënten :

Voor het deeg:

300 gram volkorenmeel
1 theelepel zout
150 gram boter of margarine
1 ei

Voor de vulling:

1 flinke aardappel
een bos boerenkool
1 grote ui
2 teentjes knoflook
50 gram oude kaas in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
peper en zout

Voor bovenop: Wat melk met een losgeklopt ei

Extra: Springvorm van 20 cm

 

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor het deeg snel en krachtig met de hand of in de keukenmachine.
Laat afgedekt een halfuurtje op een koele plaats rusten.
Verdeel het deeg in tweeën; het ene deel iets groter dan het andere. Rol elk van de twee stukken uit tot een soepele lap.
Beboter een springvorm en leg hier één deel van het deeg in, voorzien van een stevige rand. Vul het deeg met de fijngesneden aardappel, boerenkool en ui. De kaas komt bovenop, samen met de olijfolie en nog wat peper en zout.
Maak de randen van het deeg vochtig en leg het tweede uitgerolde deeg bovenop. Even de randen stevig aandrukken. Snijd de randen af, doorprik de bovenzijde enkele keren met een vork. Bestrijk de bovenkant van de taart met een mengsel van melk en ei.
Zet de taart ruim drie kwartier in de oven op 175°C.
Het ‘deksel’ op de taart zorgt dat alles mooi gaar wordt.

Heerlijk zo warm meteen uit de oven, maar ook afgekoeld prima te gebruiken als hartige wintertaart.

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Peter Bauwens