Chinese kool en paksoi

“Je kunt knolvoet voorkomen door extra kalk rond de plant te strooien”

Chinese kool en paksoi hebben veel met elkaar gemeen. Ze behoren tot dezelfde familie, zijn eindeloos te gebruiken in de keuken en doen het allebei prima in de moestuin. Tijd voor een nadere kennismaking. Of zoals ze in China zeggen: Nǐ hǎo!

De Aziatische keuken kent een grote variëteit aan groenten. De bekendste zijn wel paksoi en Chinese kool, die het beide prima doen in ons klimaat. En ze hebben meer gemeen, want ze behoren allebei tot de familie van de Brassica campestris. Grappig is bijvoorbeeld dat ze ook allebei een wat frissere smaak hebben dan andere koolsoorten. En ze zijn ideaal om te roerbakken, kort in kokend water te blancheren of te stoven.

Paksoi en Chinese kool zaaien

Ook qua teelt, hebben Paksoi en Chinese kool veel overeenkomsten. Je zaait ze vanaf half juli tot uiterlijk half augustus in de vollegrond, omdat ze beide gevoelig zijn voor ‘doorschieten’. Er groeit dan wel een stengel, maar geen krop. Je noemt dit soort groenten ‘langedagplanten’, omdat ze juist rond de langste dagen van het jaar snel doorschieten. Als je ze pas na half juli zaait heb je van dit verschijnsel geen last. Nog iets om rekening mee te houden: Chinese kool en paksoi zijn allebei gevoelig voor knolvoet. Dit is een schimmel die in de grond leeft en de wortels aantast. De plant verwelkt dan of groeit slecht. Je kunt knolvoet voorkomen door extra kalk rond de plant te strooien. Ook helpt het als je de plant maar eens in de vier jaar op dezelfde plek neerzet.

 

Chinese kool en paksoi hebben veel met elkaar gemeen. Ze behoren tot dezelfde familie, zijn eindeloos te gebruiken in de keuken en doen het allebei prima in de moestuin. Tijd voor een nadere kennismaking. Of zoals ze in China zeggen: Nǐ hǎo!

De Aziatische keuken kent een grote variëteit aan groenten. De bekendste zijn wel paksoi en Chinese kool, die het beide prima doen in ons klimaat. En ze hebben meer gemeen, want ze behoren allebei tot de familie van de Brassica campestris. Grappig is bijvoorbeeld dat ze ook allebei een wat frissere smaak hebben dan andere koolsoorten. En ze zijn ideaal om te roerbakken, kort in kokend water te blancheren of te stoven.

Paksoi en Chinese kool zaaien

Ook qua teelt, hebben Paksoi en Chinese kool veel overeenkomsten. Je zaait ze vanaf half juli tot uiterlijk half augustus in de vollegrond, omdat ze beide gevoelig zijn voor ‘doorschieten’. Er groeit dan wel een stengel, maar geen krop. Je noemt dit soort groenten ‘langedagplanten’, omdat ze juist rond de langste dagen van het jaar snel doorschieten. Als je ze pas na half juli zaait heb je van dit verschijnsel geen last. Nog iets om rekening mee te houden: Chinese kool en paksoi zijn allebei gevoelig voor knolvoet. Dit is een schimmel die in de grond leeft en de wortels aantast. De plant verwelkt dan of groeit slecht. Je kunt knolvoet voorkomen door extra kalk rond de plant te strooien. Ook helpt het als je de plant maar eens in de vier jaar op dezelfde plek neerzet.

 

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Annelies den Hartog en Astrid Melger