Groene portretten: Tomaten

Tomaten (Solanum lycopersicum) kweken is een feest voor een (beginnend) moestuinierder. Ik vond het in ieder geval een van de leukste groenten om mee te beginnen, net als sla en erwten. Het werkt bovendien bijzonder verslavend: na m’n eerste oogst zat ik al op de websites van Garden Organic en Vreeken te kijken welke rassen ik het jaar daarop wilde kweken!

“Van ronde zoete kerstomaatjes tot grote en grillig gevormde Italiaanse vleestomaten”

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten tomaten, telkens weer met een andere vorm, kleur, smaak of textuur. Van ronde zoete kerstomaatjes tot grote en grillig gevormde Italiaanse vleestomaten.

Tomaten zijn Zuid-Amerikaanse planten die houden van lange, warme dagen en zachte avonden en nachten. Daarvan hebben wij er hier natuurlijk niet genoeg. Je zult hun ideale groeiklimaat zelf moeten creëren door ze op een beschutte plek buiten, op de vensterbank of in een kas te zetten. Zonlicht is in ieder geval het toverwoord!

De Inca’s en de Azteken in Peru en Ecuador waren de eersten die wilde tomaten aten. Vanaf daar reisde de tomaat naar Midden-Amerika en Mexico waar de Amerikaanse Indianen haar begonnen te kweken. Spaanse veroveraars namen de plant in de 16e eeuw mee naar Europa, waar hij in Spanje, Portugal en Italië al gauw erg populair werd.

Zaai tomaten vanaf half februari tot en met maart in bakjes of potjes in de vensterbank. Als ze zo’n 20 tot 25 centimeter hoog zijn kun je ze overzetten naar een grotere pot, bak of zak met goed bemeste grond. Mocht je ze toch buiten willen zetten, zorg dan dat ze niet teveel last hebben van regen en wind. Natte bladeren zorgen namelijk al gauw voor ziektes en dan is het snel gedaan met de plant.

De meeste tomatenplanten moet je tijdens de groei “dieven”. Dit betekent dat je de zijscheutjes moet weghalen die zich in de oksels van takken ontwikkelen, zodat de energie van de plant naar de vruchten gaat en niet naar het vormen van nieuwe takken. Geef tomaten ook altijd voldoende water en voeg daar om de week wat extra voeding aan toe (plantengier, wormenthee of ecologische tomatenvoeding).

Er zijn ontelbaar veel recepten te vinden voor tomaten. In tegenstelling tot de meeste groenten verliezen tomaten hun voedingsstoffen niet tijdens het verhitten. Integendeel: de voedingsstoffen komen juist beter vrij en bevatten veel gezonde antioxidanten!