Groene portretten: Witlof

Witlof (Cichorium intybus) is een bladgroente die bij de familie van de cichoreiachtigen hoort, net als andijvie. De Belgische tuinman Frans Breziers, die werkte in Le Jardin Botanique de Bruxelles (nu Plantentuin Meise) ontdekte rond 1850 dat lof witte kropjes produceert als er geen daglicht bij de planten kan komen. In het donker maakt de plant namelijk geen chlorofyl aan, dat voor de groene kleur in het blad zorgt. De door deze Belg ontdekte witlof werd zo populair dat een flink aantal Belgische boeren in de eerste helft van de vorige eeuw overstapten op de witlofteelt en een goede boterham verdienden met dit “witte goud”, zoals het vaak werd genoemd.

.

“De jonge plantjes lijken trouwens in geen enkel opzicht op de latere witte kroppen”

De witlofteelt bestaat uit 2 fases. De eerste draait om het kweken van de wortels. Uit deze wortels worden in de tweede fase de kropjes getrokken. De witlof kun je begin mei buiten zaaien, maar eind april binnen voorzaaien en in mei uitplanten kan ook. De jonge plantjes lijken trouwens in geen enkel opzicht op de latere witte kroppen (of roodwitte, afhankelijk van welk soort je kiest)!

Wortels planten

Na het oogsten knip je de bladeren af tot ongeveer 2 centimeter boven de wortels. Het is hierbij belangrijk dat het groeipunt onbeschadigd blijft. Plaats de wortels daarna rechtop en naast elkaar in een pot, emmer, kist of bak met een laagje grond onderin. Strooi vervolgens ook grond tussen de wortels en giet er wat water bij zodat de grond er tussen kan zakken. Daarna zet je de pot op een koele en donkere plek of plaats je er een andere (lichtdichte) pot omgekeerd bovenop. De wortels zullen zich nu gaan settelen. Na ongeveer een week verplaats je de pot naar een warme donkere plaats (15 tot 20 graden Celsius). Door de warmte zullen de wortels weer gaan uitlopen. Houd tijdens deze periode goed de vochtigheid van de grond in de gaten. Te droog is niet goed maar te nat ook niet. Let er bij het water geven bovendien op dat de kropjes niet nat worden.

Oogsten

Oogsten doe je wanneer de kropjes 10 tot 15 centimeter hoog zijn. Daarna kun je ze koken, roerbakken, stoven of rauw verwerken in een salade.


Recept:  Salade van witlof en geitenkaas

Witloof kun je koken, roerbakken, stoven of rauw verwerken in een salade. Ik heb deze keer een recept van Diana Henry geprobeerd. Een salade voor 4 personen gemaakt van 150 gram geitenkaas, 25 gram hazelnoten, 1 granaatappel, 2 kakivruchten, 125 gram waterkers, 2 kropjes rode witlof, 1¼ eetlepel hazelnootolie, 1¼ eetlepel olijfolie, ¼ theelepel mosterd, ½ theelepel witte balsamico azijn en zout en peper. Een aanrader!

Stadstuinieren 2014-06 – Tekst en fotografie: Stella Faber