Heilzaam kruid: Basilicum

Inmiddels is ook wetenschappelijk aangetoond dat basilicum veel anti-oxidanten bevat en dat het antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft.
Toch is basilicum niet alleen maar gezond, het heeft namelijk ook kankerverwekkende stoffen in zich, zij het slechts in zeer geringe hoeveelheden. Pas als je honderd keer de gebruikelijke hoeveelheid zou innemen – dat wil zeggen zo’n tien plantjes per dag – zou het kankerverwekkend zijn.
Basilicum is behalve in gerechten ook nog op andere manieren te gebruiken. Zo kun je het sap van de blaadjes op je huid smeren om muggen te verjagen. En een pot met basilicum op de vensterbank in de keuken helpt vliegen verjagen. Bovendien zou het een stimulerend effect op de geest hebben en de concentratie verhogen. Mede daarom werd het ook al in de Oudheid gebruikt. De Grieken en Romeinen kauwden er ter kalmering op en de geur die daarbij vrijkomt zou als een geestelijke oppepper werken. Ook gaat het verhaal dat er na de wederopstanding van Christus basilicum rond zijn graf groeide.
Basilicum kweken
Basilicum is een vaste plant, maar in Nederland niet winterhard. Je kunt hem zelf kweken, maar dan moet hij wel op een warme, zonnige, goed gedraineerde plek staan, maar tegelijkertijd ook weer niet in de volle zon, omdat hij snel uitdroogt. Wel kan hij binnenshuis overwinteren. Als je ‘m wat langer laat staan en het wordt nazomer, dan bloeit de plant met kleine, witte, geurachtige bloemetjes. Als je die afknipt, gaat hij weer groeien, maar over ’t algemeen is opnieuw zaaien wel net zo gemakkelijk. Basilicum is het beste te vermeerderen door het zaad in een verwarmde ruimte dun uit te zaaien.