Heilzaam kruid: Tijm

Tijm is een kruid met een sterke aromatische geur dat zowel vers als in gedroogde vorm is te gebruiken. Bovendien is het goed te combineren met veel andere kruiden.

“Men zag tijm als een kruid, waarvan de krijgers extra krachten zouden krijgen”

Tijm is afkomstig van het woord thymus, dat het verbranden van wierook betekent. Dit kruid was al in de Oudheid bekend en had toen een rituele en religieuze betekenis. Men zag tijm als een kruid, waarvan de krijgers extra krachten zouden krijgen. Romeinse soldaten namen bijvoorbeeld een bad in tijmwater.

Heilzame werking

De oude Romeinen en Grieken gebruikten tijm al als middel tegen longziekten, zenuwzwakte, reuma, maagkramp en hoofdpijn. Ook zou de plant helpen tegen giftige beten en werd het voorgeschreven bij hersenziekten. De geneeskrachtige eigenschappen van tijm komen onder andere door de hoge waarden vitamine C die het bevat. Bovendien bevat het veel ijzer, selenium, calcium, mangaan, aminozuur en sommige variëteiten bevatten thymol. Thymol heeft een antiseptische, desinfecterende en slijmoplossende werking. Tijm is dus goed voor de luchtwegen en werkt goed bij verkoudheid en vastzittende hoest. Menigeen heeft dan ook tijmhoestsiroop in zijn medicijnenkastje staan, maar deze heeft helaas wel een hoge concentratie suiker.

Ook schijnt tijm een positief effect te hebben op het percentage gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, nieren en het hart.

Tijm in de keuken

Tijm smaakt lekker bij Italiaanse gerechten, vis en vlees en het combineert goed met andere kruiden zoals marjolein, basilicum, oregano en citroenmelisse. Je kunt het samen met peterselie en laurier toevoegen aan bouillon, marinades, sauzen en soepen. Een ander voordeel is dat tijm goed gedroogd kan worden en ook in die vorm nog steeds uitstekend smaakt. Dat drogen doe je door aan het begin van de bloei de takjes af te snijden en deze bij een middelmatige temperatuur in het donker in bosjes te drogen te hangen. Aan de waslijn hangen in een goed geventileerde ruimte kan trouwens ook. Na het drogen kun je de blaadjes verkruimelen en in een luchtdichte pot bewaren. Tijm kun je overigens ook bewaren door er olie of azijn van te maken.

Tijm in de tuin

Er bestaan diverse soorten, waaronder ook een die citroentijm heet; deze smaakt en ruikt een beetje naar citroen.

Tijm is een meerjarige halfheester die tot 25 centimeter hoog kan worden en die je zowel binnen als buiten kunt kweken. Doe je dat laatste, dan moet de plant wel op een zonnige plek staan en liefst in zanderige, kalkrijke en goed gedraineerde grond. Een mooie bijkomstigheid is dat tijm luizen op afstand houdt.

De tijmzaadjes direct in de volle grond van de moestuin zaaien is pas mogelijk vanaf eind april, als er nog slechts een kleine kans op nachtvorst is. Als de zaadjes zijn uitgekomen is het belangrijk om de tijm uit te dunnen, zodat er circa 25 centimeter afstand tussen de plantjes ontstaat.

Tijm kun je het grootste gedeelte van de winter in de moestuin laten staan. Alleen bij strenge vorst is het aan te raden om de plant naar binnen te halen en in een pot te zetten, zodat je er volgend jaar weer van kunt genieten.

Stadstuinieren 2014-06 Tekst: Mirre Bots