Midwinterdrank uit de tuin

“Lekker genieten van een mooie nazomeroogst

Je kunt eindeloos veel oogsten uit de tuin voor een heerlijk kopje thee, maar voor mij zijn er drie absolute toppers die meteen goed zijn voor 95 % van de winterse thee die ik drink

Verveine

De eerste plant is Verveine (Lippia citriodora / Lippia triphylla). Ik heb een plant in de tuin die al zo’n jaar of tien elk seizoen uitgroeit tot ruim één meter vijftig hoog en bijna even breed. Het komt voor veel mensen een beetje vreemd over om zo’n mediterrane plant hier bij ons zo uitbundig te zien groeien. De truc zit hem bij zulke planten in het overwinteren. Je hebt lichte, zanderige en een beetje kalkrijke grond nodig en je moet de planten vrijwel elk jaar van een winterbescherming voorzien. Concreet worden de planten na de eerste lichte nachtvorst tot tegen de grond ingesnoeid en we plaatsen bij vorst een kartonnen doos over de plant. Enkele stenen op de kartonnen flappen houden alles op zijn plaats. Bij extra vorst gaat er een tweede, nét iets grotere doos overheen, bij warme periodes halen we de doos of dozen weg. Dit geeft genoeg wind- en vorstbescherming om de planten door de meeste winters heen te helpen. Verveine is een van de weinige bladplanten die ook gedroogd, perfect zijn smaak en aroma behoudt. In oktober ritsen we de bladeren van de stengels en stoppen die 30 minuten op 45°C in de voedseldroger. Het huis geurt dan enkele uren overheerlijk naar citrus. De gedroogde ‘oogst’ bewaren we in afgesloten zakken met zipsluiting. Vijf blaadjes 10 minuten trekken in heet water geeft een heerlijk rustgevende thee. Ook goed voor de spijsvertering.

Vijgen

Onze droge grond en beschutte tuin is ook perfect voor vijgen. Ook bij deze planten is de bescherming tegen wind in combinatie met vorst belangrijk. Op het strengste van de winter krijgen de planten een vliesdoek omwikkeld, maar een zachte winter maakt dat het op een geschikte plaats ook zonder extra zorgen probleemloos kan. In de zomermaanden oogsten we vijgen voor verse consumptie; heerlijk in salades of als basis voor taarten. De laatste oogst van de herfst gebruiken we om te drogen. We snijden daarvoor de vruchten in 2 tot 3 mm dunne plakjes, en stoppen ze in de voedseldroger. Twee uur op 70°C is meestal voldoende en in een oven met de deur op een kiertje lukt het ook natuurlijk. Je oogst dunne harde schijfjes. Je kunt die gebruiken als basis voor een zoete thee, maar ook vermalen en verder roosteren tot een koffie-alternatief. Gemengd met carobe of cacao en wat room heb je een heerlijk mokka alternatief.

Kweepeer

Een helemaal fruitig resultaat behaal je met kweepeer, mijn derde absolute smaak-topper. Kweepeer is natuurlijk ook vers in dunne schijfjes gesneden te gebruiken in thee. Maar voor de wintermaanden zorgen we voor een voorraad aan gedroogde schijfjes. Snij de mooie rijpe en geurige kweeperen in dunne 2 tot 3 mm dikke schijfjes en laat ze 2 tot 3 uur op 70°C graden drogen. Voor gebruik als thee 15 tot 20 minuten laten trekken. Met een theelichtje lukt dat prima. Gebruik dit drietal elk apart of mooi gemengd met elkaar. Zoek een beetje naar de juiste verhouding tussen zoet (vijg), citrus (verveine) en fruitig (kwee) en experimenteer wat met laten weken en trekken. Het vraagt een beetje geduld, maar daarvoor heb je precies die lange winteravonden…

Stadstuinieren 2014-05 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens