Oogstportret

Creatief oogsten
De oogst uit je tuin kan zeker in het najaar heel overvloedig zijn. Een moestuin vol groenten, kruiden, fruit en bloemen levert algauw veel lekkers op. Een overvloed op tafel. Maar ook puur visueel kun je je lekker creatief laten gaan met je oogst.
‘Wil je wat langer plezier hebben van je oogstkunstwerk, gebruik dan een stevige plank als ondergrond zodat het verplaatsbaar is’
De groenteportretten van Giuseppe Arcimboldo
We zochten en vonden inspiratie bij Giuseppe Arcimboldo (1527 – 1593), een Italiaanse renaissance kunstenaar die vooral bekend werd door zijn compositieportretten. Hij schilderde portretten die hij opbouwde uit bloemen, bladeren, bessen, granen en vruchten tot een compleet gezicht. Niet meteen heel gelijkend of ernstig maar in zijn tijd zeer gewaardeerd door zijn speelse en originele benadering en zijn gedetailleerde en kunstzinnige uitvoering.

‘Evening Sun’ zonnebloemen in het haar, ‘Green Zebra’ tomaten voor de ogen, de neus is een ‘Green Meat’ herfstradijs. De oorbellen zijn gele peertomaatjes en de halsketting werd gevormd met pronkbonen. Het donkere gelaat is gemaakt met Rode shiso-blaadjes.
Zelf een portret samenstellen
Wil je wat langer plezier van je moestuin-kunstwerk gebruik dan een stevige plank als ondergrond zodat het verplaatsbaar is. Een afmeting van 40 x 60 is meestal prima. Leg op de plank een stuk plastic en daarop een neutraal stuk witte stof of bijvoorbeeld een badstof handdoek. Maak die vooraf even goed vochtig en leg die op de plank. Zo heb je een licht vochtige ondergrond en hou je je ‘kunstwerk’ wat langer mooi.

De ‘Jersey Devil tomaten geven het gezicht een duivels karakter. Het haar is ijskruid en donkerrode waterpeper. Voor de mond werd een groene Butternut gebruikt. Verder bladmosterd en onderaan Russische bladkool.
Opbouw van een groenteportret
Gebruik bij het samenstellen de regels die ook gelden voor het samenstellen van een evenwichtig boeket. Verzamel vooraf een breed assortiment aan bladeren, bloemen en vruchten die op dit moment oogstbaar zijn in de tuin. Zowel heel opvallend als wat meer neutraal materiaal is noodzakelijk. Denk aan kleur, maar ook aan vorm en structuur, bladranden, twijgen en takjes. Ook uitgebloeide bloemen, zaaddozen, zelfs verwelkt en verdroogd blad en stengels zijn bruikbaar.
Denk eerst aan de algemene vorm en de achter- of ondergrond. Gebruik daarvoor donkere weinige opvallende tinten en vormen en bouw daarop in verschillende fases de meer kleurrijke en opvallende vormen. Eerst de grote stukken, later de fijnere aanvullende details. Neus, mond, ogen en oren zijn belangrijk. Denk aan haar, hals en bouw zo verder op tot je, net als in een boeket, een mooi evenwicht hebt. Loop af en toe nog even de tuin in voor extra inspiratie. Peulen en gedopte bonen, jonge zaailingen, trosjes van bessen, bloemen, knollen en bollen, misvormde vruchten of uitgebloeide bloemen, alles is bruikbaar. Maak het behoorlijk vrolijk en bont, maar zorg ook dat het niet té complex en ingewikkeld wordt. Stop er in elk geval al je creativiteit in.

Witbloeiende kool en ‘Mc gregor’ rode biet in het haar. De ogen zijn ‘White beauty’-tomaten en de neus is een ‘Applegreen’ – aubergine. ‘Far North’ meloenen voor de borstjes, zwarte nachtschade voor de oorbellen. Voor de groene basis-ondergrond is roomse kervel gebruikt. Afgewerkt met scherpe pepertjes en Oost-Indische kers.
Portret bewaren
Ben je klaar? Gebruik dan een nevelsproeier om alles fris en mooi te houden. Wil je je groenteportret enkele dagen bewaren? Dek het dan af met folie en bewaar het op een koele plaats uit de zon. Ga je voor de eeuwigheid? Maak dan een foto en plaats die op je blog of op social media.
Origineel eetbaar cadeau
Zo’n groenteportret is leuk als verjaardagscadeau, even iets anders dan een boeketje bloemen. Laat je creativiteit voluit gaan en maak er iets origineels, misschien een beetje gelijkend of juist iets ernstig van. En ben je erop uitgekeken, dan kun je het nog opeten ook.
Stadstuinieren 2019-03 Tekst en fotografie: Peter Bauwens