Groenten laten hergroeien - Stadstuinieren
Moestuin

Groenten laten hergroeien

Groenten laten hergroeien

‘Groenten laten hergroeien’

Zelf groenten kweken uit groenten die we al opgegeten hebben? Dat klinkt een beetje vreemd maar is bij een aantal groenten mogelijk. Groenten opnieuw laten groeien is een goede tip tegen voedselverspilling!

Welke groenten kun je opnieuw laten groeien?

Wanneer je prei verwerkt in de keuken, haal je de buitenste verlepte of vuile bladeren eraf. En ook het onderste stukje waar de wortels aan zitten is veel te hard en te taai om te eten.
Wanneer je dat kleine onderste stukje prei netjes afsnijdt en opnieuw weer uitplant, zullen zich weer worteltjes vormen en zal die prei opnieuw uitgroeien… tot prei!

Groenten telen uit keukenrestjes kan ook met het harde, oneetbare hart van rode en witte kool of savooikool, het binnenste van kropsla, het onderste stuk van selderie of snijbiet, het bovenste deel van de rode biet, de stengel van boerenkool of bloemkool, de harde top van schorseneer of pastinaak, het onderste stukje van stengelui, de top van worteltjes, de harde onderkant van knolselderie, het hart van Chinese kool, de voet van andijvie of koolrabi, de top van radijs en daikon, raap en koolraap….

Wortels planten voor een tweede oogst

Vul enkele potten, bakken of schalen met pot- of zaaigrond of wat aarde uit de tuin en ‘plant’ je tweedehands groenten.
Duw ze stevig vast in de grond zodat ze goed contact maken en plant ongeveer zo diep zoals ze in de tuin staan.
Geef alles goed water en zet je tweedehands pottenmoestuin op een lichte plaats voor het raam.
Je kunt het geheel nog aanvullen met enkele doorgeschoten uien of teentjes knoflook die aan het uitlopen zijn.

Houd je tweedehands moestuin, net als een echte tuin, regelmatig in de gaten en geef af en toe een beetje water. Na een week geduld zie je wat bewegen. De prei vormt voorzichtig witte worteltjes en vanuit de vlak afgesneden bovenzijde komt er een nieuwe groeischeut te voorschijn. De koolstengels vormen nieuwe okselscheuten en de rode biet vormt natuurlijk geen nieuwe knol, maar een hele reeks nieuwe (eetbare) stengels en dieprode bladeren.

De meeste groenten zijn (een beetje afhankelijk van licht en temperatuur) na een week of drie flink gegroeid en kun je oogsten. Uiteraard is je tweedehands prei niet zo groot en dik als de oorspronkelijke versie, maar toch flink genoeg voor een mooie oogst. Kolen vormen geen nieuwe gesloten krop, maar wel volop kleurrijk rodekool- of gekruld boerenkoolblad.
Snijbiet en snijselderie zorgen voor een identiek oogstresultaat.
Bij schorseneren, pastinaak en radijs leer je dat al deze bladeren ook eetbaar, opvallend en lekker zijn. Gewoon knippen, snoeien en plukken.

Groenten laten hergroeien

…en nog een keer?

Wanneer je alles geoogst hebt, kun je de tweedehandstuin opruimen… of verder met wat extra water verzorgen tot een … derde oogst! Want hoe vreemd het ook klinkt, die prei, biet en kool, zullen steeds opnieuw gaan groeien en een volgende (weer iets kleinere) oogst produceren.

Gebleekte oogst

Wanneer je eenmaal de smaak van de tweedehandse groenteteelt te pakken hebt, kun je zelf verder experimenteren.

Bleek verlepte aardperen, toppen van schorseneer, het harde binnenste van witlof of het hart van radicchio en andijvie. Voor zulke tweedehands bleekgroenten zet je na het planten een bloempot of schaal omgekeerd bovenop je pot, zodat die mooi lichtdicht afsluit. In de donkere ruimte ontwikkelen zich in enkele weken de originele bleekgroenten met een extra knapperige structuur en een zachte smaak.

Let op: Aardappels, tomaten, pepers en aubergines zijn niet geschikt omdat hun groene onderdelen behoorlijk giftig zijn.

Gebleekte groenten

Voor de ongeduldige moestuinier

Groenten laten hergroeien is leuk om vroeg in het voorjaar – februari en maart – mee te experimenteren op de vensterbank. Zo kun je al oogsten uit eigen kweek nog voor je gezaaid hebt. Ideaal dus voor de onrustige vensterbanktuinier, de experimentele schooltuin, of voor wie zonder tuin of geduld om te zaaien, snel wat wil oogsten.

Prei twee keer oogsten

Oogst je prei niet door die uit de grond te trekken, maar knip de prei met een snoeischaar vlak boven de wortels af. Wat je zo aan wortels en stomp in de grond achterlaat, groeit na enkele weken opnieuw uit tot een oogstbare prei.

Rode kool, sla en andijvie

Wanneer je rode kool oogst, laat je zoveel mogelijk stengel en wortels achter in de tuin. Met een beetje geluk groeit die koolstronk uit tot een bos vol blad en soms ook tot een plant vol met kleine mini-kooltjes.
Dus oogst je kropsla en andijvie door de planten met een mes of snoeischaar vlak boven hun hart af te knippen en laat het hart en de wortels rustig zitten voor een volgende oogst.

Meer moestuintips:

Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Knoflook kweken in een pot!
Vlog: Meerdere keren oogsten
Vaste groenten in de moestuin
Popcornkiemen kweken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-02 Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close