Uien: Oogst bewaren - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Uien: Oogst bewaren

De meeste variaties van uien zijn gemakkelijk te kweken, waaronder lente-, bos- en de typische boluien. Ze zijn echter niet allemaal even makkelijk om te bewaren. Boluien zijn het langst houdbaar.

‘Zorg dat je de uien op het juiste moment oogst’

Hoe bewaar je uien?

Stappenplan

  1. De eerste stap voor de uienopslag is oogsten op het juiste moment. Dit is ‘s ochtends (voordat het te heet wordt) en zodra de toppen uit zichzelf omgevallen en geel geworden zijn. Trek ze voorzichtig uit de grond en zorg dat de toppen heel blijven.
  2. Snijd overtollige wortels af en haal indien nodig de droge, vieze buitenste lagen eraf. Laat de stengels zitten.
  3. Leg de uien een paar dagen in de zon op de grond zodat ze kunnen drogen. Leg ze op een droge, luchtige, overdekte plek als er regen voorspeld is. Als er uien zijn met bloemenstelen, eet deze dan als eerste op. Deze zijn namelijk niet geschikt voor opslag.
  4. Laat minimaal drie weken op een warme, droge plek uitdrogen (liefst in de zon) en draai ze elke paar dagen om totdat de stengels volledig droog en broos zijn.
  5. Vlecht tenslotte de stengels bij elkaar (zoals bij knoflook) of hang de gedroogde uien op een droge, koele plek in een mand, net, of een oude panty.

 

Tips:
• De groene bladeren van de ui zijn ook eetbaar en heerlijk. Oogst deze zodra ze 15 cm lang zijn. Hoe langer je wacht met oogsten, hoe sterker de smaak wordt.
• Probeer uien te herplanten door het worteleinde terug in de aarde te planten en licht met aarde te bedekken.

Meer inspiratie:

Uien kweken
Zes bomvolle meters moestuin
Recept: Auberginetaart
Koriander: een bijzonder kruid

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2019-02  Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close