Doe het zelf: Medicinale Kruidenlade

Kruidenlade maken

Zelf iets maken of recyclen is helemaal in! Er staan genoeg creatieve do-it-yourself ideetjes op internet, maar vaak is niet duidelijk hoe het precies gemaakt is. Stadstuinieren laat je eenvoudige doe-het-zelf projecten zien, waarmee je zelf meteen aan de slag kunt. Deze keer: een medicinale kruidenlade.

Dit heb je nodig:
Een lade (of kistje)
Hydrokorrels
Potgrond
Glaasje
Potlood
Kwast
Rode en witte verf
Gieter
Kruidenplantjes

Zo ga je te werk:

  • Gebruik het glaasje om een mooi rond vlak op je lade/kistje te tekenen.
  • Kleur de cirkel in met witte verf.
  • Maak met de rode verf een kruis in de witte cirkel.
  • Bedek de bodem van de lade met hydrokorrels.
  • Vul de lade op met potgrond.
  • Plant de kruiden in de lade.
  • Gebruik de gieter om de plantjes water te geven.
  • En voilà: je eigen medicinale kruidenlade!

Kies de kruiden die het beste bij jou passen:

Tijm:

Tijm kan gebruikt worden ter bevordering van de spijsvertering, staat bekend als slijmoplossend middel maar heeft ook een krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking. Het helpt bij slapeloosheid, slechte bloedsomloop en spierpijn. Tijm stimuleert de productie van witte bloedlichaampjes en versterkt zo het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.

Salie:

Salie heeft een sterke antibiotische werking. Waterige en alcoholische aftreksels van de bladeren worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren. De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn.

Oregano:

Oregano was eigenlijk een geneeskruid, maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid.

Koriander:

Koriander is bacterie- en schimmelremmend, ontgiftend, ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Ook helpt het bij slapeloosheid.

Venkel:

Venkel is vooral bekend als middel bij darmkrampjes bij jonge kinderen en spijsverteringsklachten bij volwassenen, zoals maag- en darmkrampen. Daarnaast kan het gebruikt worden bij ontsteking, irritatie en/of vermoeidheid van de ogen.

Hysop:

Hysop (of hyssop) staat bekend om zijn desinfecterende werking. De werking lijkt sterk op die van salie en is ook zeer behulpzaam bij griep. Het kruid werkt ontstekingsremmend, versterkt de maag, gaat gasvorming tegen, bevordert de spijsvertering, remt overmatig transpireren en stimuleert in het algemeen het afweersysteem van het lichaam. Uitwendig is het kruid als kompres te gebruiken bij blauwe plekken en snij- en schaafwonden.

Lavas:

Lavas heet ook wel maggiplant. Mensen met een zoutarm dieet wordt aangeraden een lavasplant in de tuin te nemen. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Marieke Peereboom