Kokosolie

Lange tijd werd de kokosnoot gezien als een vrucht die vooral veel verzadigd vet bevatte. Tegenwoordig weet men wel beter en beleeft kokosolie vanwege zijn vele goede eigenschappen een ware opmars. Bovendien is deze op talloze manieren te gebruiken. Niet alleen als voeding, maar ook als verzorgingsproduct voor huid, haar en tanden.

“Niet alleen als voeding, maar ook als verzorgingsproduct voor huid, haar en tanden”

Kokosolie bestaat voor 90% uit vet, maar wel uit de zogenaamde middellangeketen vetzuren, die gemakkelijker af te breken zijn dan de langeketen vetzuren, zoals die in verzadigde vetten en oliën te vinden zijn. Kokosolie wordt vooral gebruikt om te bakken, braden en frituren. Dat is gezonder dan in andere vetten en oliën, omdat de kokosolie geen transvetzuren bevat. Maar je kunt kokosolie ook op je boterham of beschuit smeren of door je muesli of ontbijtgranen roeren. Dat geeft een heerlijke, zachte smaak. Bovendien bevordert deze de calcium- en magnesiumopname en ondersteunt het je darmflora en spijsvertering. Daarnaast verzorgt kokosolie de tanden en tempert deze het hongergevoel.

Kokos is de vette slankmaker las ik ergens en waarschijnlijk zorgt juist die combinatie mede voor het huidige succes ervan.

Maar kokosolie is ook wel degelijk gezond. Deze bestaat namelijk voor 50% uit laurinezuur, een stof die ook in moedermelk wordt gevonden en die de weerstand tegen bacteriën, parasieten en schimmels verhoogt. Ter vergelijking: moedermelk bevat 30% laurinezuur en mede om die reden wordt borstvoeding aangeraden. Dit zuur verstrekt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat er meer HDL cholesterol in je bloed komt, de goede cholesterol dus. Ook schijnt kokosolie de opname van calcium en magnesium te verhogen. Kies echter wel voor biologische koksolie, zodat je zeker weet dat deze niet is vervuild, want in de landen waar de olie wordt geproduceerd, neemt men het over ’t algemeen niet zo nauw met de hygiëne.

Een ander voordeel van kokosolie is dat het voor minder schommelingen in je bloedsuiker zorgt. In Azië wordt het al veel langer gebruikt en daar komen beduidend minder chronische ziektes en dichtgeslibde bloedvaten voor.

Daarnaast is kokosolie ook voor allerlei cosmetische doeleinden te gebruiken. Deze is namelijk goed voor je huid en haar. Je kunt het als nachtcrème op je gezicht smeren of als een gezichtsmasker gebruiken. Ook zou je wat kokosolie in het badwater kunnen doen, zeker als je last hebt van een droge huid. Deze wordt hierdoor goed gehydrateerd. Verder kun je je nagelriemen ermee los masseren of een flinke dot in je haar doen. Dat laatste is met name aan te raden als je droog haar hebt. Zelf doe ik dit al jaren. Het helpt en het ruikt ook nog eens lekker.

Een andere mogelijkheid is om een schepje kokosolie door het eten van je huisdier te doen, want ook voor hen is het een gezonde toevoeging. Honden, katten en konijnen krijgen er een gezonde, glanzende vacht van.

Kokos is verder ook heerlijk toe te passen in allerlei gerechten: van smoothies en taarten tot curry’s en Thaise gerechten. Maar ook een lepeltje in de kippensoep voegt vanwege de lichte kokossmaak iets toe.

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst: Mirre Bots