Boekrecensie: Leafs

Recensie:

Leafs – vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin

Koken doet Carola de Kanter al sinds haar pubertijd. Hetzelfde geldt voor het ontwikkelen en schrijven van recepten. Eerst alleen voor haarzelf, later ook beroepsmatig, in opdracht. Ze heeft inmiddels meerdere kookboeken op haar naam staan. Pas in het recent verschenen Leafs laat Carola zien hoe zij echt graag kookt: seizoensgebonden, vegetarisch, niet al te ingewikkeld. “Sinds vier jaar heb ik een moestuin en kook en eet ik zoals ik het liefste doe en het beste bij mij als persoon past. Ik volg de seizoenen, gebruik wat er in mijn tuin en kas groeit en vul dat aan met (minder bekende) producten uit de toko en van de markt.” Het resultaat: verrassende combinaties van seizoensfruit- en groente en soms enkele exotische ingrediënten. In de zomer maakt Carola bijvoorbeeld graag een looksoep met nootmuskaatroom of artisjok met Gentse mosterd en gedroogde miso. In de herfst staat onder andere een waterkerssalade met goudsbloem op het menu en een sambal van paddenstoelen.

Voor wie een moestuin heeft, kan zijn hart ophalen met Leafs. Carola’s tuin zorgt voor een gevarieerde oogst en daarmee ingrediëntenlijst. Ze kweekt zowel gangbare als minder gangbare soorten groenten, fruit, kruiden en bloemen. Palmkool, gele frambozen, Lambada aardbeien, maar ook Thaise basilicum en allerlei eetbare bloemen. Heb je iets niet of iets anders in je tuin staan, geen probleem. In haar recepten noemt Carola vaak alternatieven. Je kunt ook haar kweektips opvolgen. Die kun je zowel toepassen in de (moes)tuin, als op het balkon of de vensterbank.

Leafs is ook bedoeld voor wie nog niet zo’n groente- en fruitkenner is. Carola: “Veel mensen vinden het moeilijk om vegetarische gerechten te maken die zowel gevarieerd als lekker zijn. Bij mijn tuin heb ik een Kookatelier waar ik kooksessies organiseer. Ik krijg vaak de vraag: wat eet jij dan als vegetariër? Leafs is het antwoord op die vraag. Met Leafs wil ik mensen anders naar groente laten kijken. Ze laten experimenteren met smaken zodat ze een keer geen vlees of vis eten en dat ook niet missen.” Mogelijkheden genoeg volgens Carola, ook als je niet lang in de keuken wilt staan. “Maak eens een witlofsoep met verse laurier in plaats van gedroogde. Of rooster een stuk kool of gem sla op de barbecue: je weet niet wat je proeft!”

Recept: KOMKOMMERGAZPACHO MET KRUIDENTUINTJE EN KAASKOEKJES 

Leafs, vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin
geschreven door Carola de Kanter met foto’s van Mitchell van Voorbergen
ISBN  9789461431622
Good Cook BV

Stadstuinieren – Tekst: Janine Bruinooge | Receptuur: Carola de Kanter | Fotografie: Mitchell van Voorbergen