Moestuinmoeder: Zelf doen

Haak nu je eigen knuffel, kopte de Hema laatst op sociale media. Met een pakketje wol, een haaknaald en een beschrijving kun je aan de slag. Het zelf maken van kleding en woonaccessoires staat de laatste jaren enorm in de belangstelling. Ambacht wordt weer gewaardeerd.

“De volkstuin is de geitenwollensokken ontgroeid, zelf doen is helemaal hip!”

Ken je de Granny’s Finest? Dames op leeftijd breien stijlvolle omslagdoeken en mutsen, die in mooie conceptstores verkocht worden. Ook als je zelf niet zo handig bent, kun je met een prachtige handgemaakte muts op naar de moestuin fietsen.

Bij de foodtrends wordt het verbouwen van je eigen voedsel ook weer genoemd. Albert Heijn speelde vorige zomer al handig in op de trend om zelf je eigen groenten en fruit te kweken. Wie had er geen moestuintjes in de vensterbank staan? Echt steeds meer mensen beginnen een moestuin. Bekende tv-celebs als Matthijs van Nieuwkerk en rapper Willie Wartaal vertellen zonder schaamte in Volkskrant magazine dat ze moestuinieren geweldig vinden. De volkstuin is de geitenwollensokken ontgroeid, zelf doen is helemaal hip!

Tuinbonen doppen en kleren naaien

Als kind van de jaren zeventig is het ‘zelf doen’ mij met de paplepel ingegoten. Het was niet hip, maar vaak bittere noodzaak. Gezinnen met tweeverdieners waren zeldzaam, dus om mij heen zaten heel wat moeders kleren te naaien, tuinbonen te doppen en meubeltjes te schilderen. Ik weet nog hoe blij ik was toen Sinterklaas voor mij een echt werkende mini-naaimachine meebracht. Ik leerde koken, bakken, schilderen en naaien. Hoe handig is dat nu, in een tijd waarin producten niet allemaal meer even duurzaam in elkaar zitten. Het lijkt wel of veel dingen die je in de winkel koopt uit elkaar vallen terwijl je erbij staat. Ik repareer dus mijn dekbedhoezen eerst nog een paar keer voordat ze in de lappenmand verdwijnen. En ja, terwijl ik ze vroeger met lange tanden zat te eten, kweek ik nu ieder jaar tuinbonen. Een beetje zelf doen is uiteindelijk bij mij uitgegroeid tot een blijvende lifestyle. In de winter zit mijn diepvries vol met zakken erwten en bonen. Ik vind het heerlijk om zelfvoorzienend te zijn, zelfgemaakt smaakt altijd beter en het is fijn als je niet naar de supermarkt hoeft. Maar nu klink ik misschien toch een beetje als een geitenwollensok?

Rabarber in wodka

Weet je wat echt leuk is? Je eigen drankjes maken! Afgelopen zomer zette ik een aantal fijngesneden rabarberstelen in de wodka. Toen de eerste herfstbladeren vielen, proefde ik van de zoetzure en sterke rabarcello. Het is heel weinig werk en het kan bijna niet mislukken, echt een aanrader dus. Ook brouwde ik vorig jaar voor het eerst bier, iets wat al een hele tijd op mijn bucket list stond. Dat was wel een stuk ingewikkelder: twee middagen stond ik met stopwatch en thermometer in de keuken te zwoegen. Een paar weken later genoten we bij de houtkachel van ons eerste flesje Belgisch Blond, echt heel stoer! Maar vooral ook handig dat de Hema vorig jaar bierbrouwpakketten in de verkoop had, een stuk uitdagender dan knuffels haken.

Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Susan Lambeck