Roof Food: Bedrijfscatering uit de daktuin in Gent

‘Dromen van een stadslandbouwbedrijf met in daktuin in mijn eigen Gent

Daktuinieren en de oogst gebruiken voor de bereiding van vegetarische bedrijfscatering: moet kunnen, vond Sabien Windels. Maandenlange voorbereiding, binnen- en buitenlandse bezoeken aan stadslandbouwprojecten en een businessplan later staat ‘ROOF FOOD’ in de steigers.

Rooffood3Ondanks haar voorliefde voor tuinieren en wonen in de stad zag het er bij de start van Sabiens carrière niet naar uit dat ze iets zakelijks ging doen met een daktuin… “Als kersvers handelsingenieur ging ik aan de slag in de IT-sector, maar dat bleek niet echt mijn ding te zijn… Het beter op elkaar afstemmen van milieu en economie boeide mij veel meer. Zo kreeg ik interesse voor stadslandbouw en dakmoestuinen en begon te dromen van een stadslandbouwbedrijf met een daktuin in mijn eigen Gent”, vertelt Sabien.

Vegetarische bedrijfscatering
“Uiteindelijk bleek de nieuwbouw van De Punt, een bedrijvencentrum voor sociaal en duurzaam ondernemen, de mogelijkheid te bieden voor een dakmoestuin van 500 m². Mijn eerste idee was om op het dak te tuinieren en de opbrengst van de groenten te verkopen via pakketten en dat te combineren met de verhuur van de daklocatie voor allerlei evenementen. Maar toen kreeg ik een beter idee: een vriendin vertelde mij dat men op haar werk wel een ‘Veggie Donderdag’ wou, maar er geen geschikte cateraar vond. Dus bedacht ik dat de oogst van de daktuin kon worden gebruikt om vegetarisch te koken voor bedrijven. Dat sloot naadloos aan bij de ecologische troeven van een daktuin. En ROOF FOOD, zoals de onderneming heet, zou een bedrijfscateraar worden die de oogst van eigen dak aanwende voor de bereiding van vegetarische dagschotels.”

Specialiste
Sabien ging niet over één nacht ijs, ze nam met haar project deel aan een ondernemerswedstrijd, deed een marktstudie en bestudeerde uitvoerig buitenlandse stadslandbouwprojecten. “Ik informeerde me over de LUFA Farm in het Canadese Montreal en bezocht gelijkaardige initiatieven in Berlijn, Amsterdam en Rotterdam. Het was trouwens op weg naar Nederland dat ik in een stationskiosk het magazine ‘Cashew Stadstuinieren’ ontdekte, glimlacht ze. Momenteel werkt Sabien in afwachting van de concrete start van ROOF FOOD aan de universiteit waar ze onder andere enkele thesissen promoot rond het bouwen van serres op daken en projecten in de hydroponie (het telen van gewassen op substraten zoals isomo en rotswol).

Rooffood2Groenten en kruiden uit eigen tuin
De tuin van ROOF FOOD komt op een nieuwbouw waarvoor de werken begin 2015 starten. Bedoeling is om vanaf 2016 effectief te starten met de teelt in de daktuin. ROOF FOOD start echter reeds met de verkoop van maaltijden begin 2015. Daarvoor neemt Sabien Windels een ‘gelijkgestemde’ kok in dienst die samen met haar instaat voor de bereidingen.

“Tot er groenten uit onze eigen tuin gebruikt kunnen worden zullen we alle groenten kopen bij andere stadslandbouwprojecten. Trouwens, ook als we in de eigen daktuin kunnen oogsten, zullen we blijven aankopen bij lokale landbouwers. Het is namelijk ondenkbaar dat je die catering volledig kan verzorgen met eigen teelt. Niet in alle seizoenen is er evenveel opbrengst en je kan ook niet alle soorten gewassen telen op een dak, dus we blijven afhankelijk van (biologische) lokale teelt in volle grond.”

Hoewel Sabien een hart heeft voor moestuinieren, besefte ze dat bijstand van specialisten een noodzaak was. Ver moest ze daar niet voor kijken want haar eigen oom is regionaal voorzitter van Velt (de Vlaamse Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Hij zal Sabien helpen bij de uitwerking van het teeltplan en het tuinieren zelf. “Het zullen voornamelijk kruiden en bladgewassen zijn die we gaan kweken. Voor tomatenplanten of fruitbomen zal er bijvoorbeeld te weinig plaats en gronddiepte zijn. We hebben maar dertig centimeter.”

Er zijn ook andere verschillen met de klassieke moestuin. “Je hebt meer last van vogels die het op je teelt gemunt hebben. Maar er zijn ook voordelen: zo heb je geen last van preivliegen. Dat zijn immers laagvliegende insecten en die geraken niet tot op het dak. En op een dak telen geeft ook meer warmte en dat hebben de meeste planten graag”, besluit ze.

 

Stadstuinieren 2014-05 Tekst: Niko D’Hont